SKŁADNIKI
10 sporych ziemniaków
1 średnia cebula
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
ok. 6 plastrów pieczonej karkówki
150ml śmietany 18%
1 jajko
suszone oregano
suszona bazylia
gałka muszkatołowa
trochę sera żółtego do starcia na wierzch zapiekanki
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
Ziemniaki obrać, pokroić w 1cm plastry i gotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Po tym czasie ziemniaki odcedzić i wyłożyć częścią z nich dno naczynia żaroodpornego. Ziemniaki posypać startą gałką muszkatołową. Cebulę i karkówkę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Paprykę także pokroić w kostkę i dorzucić na koniec smażenia do cebuli z karkówką i wymieszać. Śmietanę rozmieszać z jajkiem. Dodać sól, pieprz i zioła. Na warstwę ziemniaków wyłożyć farsz z patelni. Położyć kolejną warstwę ziemniaków, które ponownie należy posypać startą gałką muszkatołową. Ponownie położyć warstwę ziemniaków. Całość zalać mieszkanką śmietanowo-jajeczną i posypać startym na grubych oczkach żółtym serem. Zapiekankę piec prze ok. 25 minut w temp. 180°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz