Przepis pochodzi ze strony:
http://www.wielkiezarcie.com
SKŁADNIKIhttp://www.wielkiezarcie.com
4 jaja,
2 szklanki mąki,
1 masło roślinne,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 szklanki cukru,
ok. 1/2 kg wiśni (ja użyłam z kompotu)
Kruszonka50g zimnego masła
50g cukru
100g mąki
PRZYGOTOWANIE
2 szklanki mąki,
1 masło roślinne,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 szklanki cukru,
ok. 1/2 kg wiśni (ja użyłam z kompotu)
Kruszonka50g zimnego masła
50g cukru
100g mąki
PRZYGOTOWANIE
Ubić pianę z cukrem, dodać żółtka, mąkę wymieszaną
z proszkiem do pieczenia i rozpuszczone masło (przestudzone). Wymieszać
delikatnie, aż do powstania jednolitej masy.
Dużą formę prostokątną wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wylać masę.
Wiśnie układać na całym cieście grzbietem do dołu.
Przygotować kruszonkę i urywać kawałki ciasta na tak przygotowany placek.
Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 w180°C .
Dużą formę prostokątną wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wylać masę.
Wiśnie układać na całym cieście grzbietem do dołu.
Przygotować kruszonkę i urywać kawałki ciasta na tak przygotowany placek.
Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 w
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz