25 sierpnia 2010

MUFFINY Z NUTELLĄ

Przepis pochodzi ze strony 









SKŁADNIKI

3 jajka
140g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
1 3/4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
nutella (około 1/2 szklanki)


PRZYGOTOWANIE
Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać cukier, ekstrakt waniliowy. Pojedynczo wbijać jajka, miksując po dodaniu każdego. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i zmiksować.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta, do 2/3 wysokości. Na górę każdej nałożyć 2 łyżeczki nutelli, patyczkiem zrobić esy-floresy.
Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 20 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka, pamiętając, że nutella zawsze będzie powodować, że patyczek będzie mokry, nie może być na nim natomiast mokrego ciasta). Wystudzić na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz