SKŁADNIKI
CIASTO
500 g mąki pszennej
40 g drożdży
250 ml ciepłej wody
płaska łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy
SOS
puszka pomidorów
łyżeczka soli
świeżo zmielony pieprz
świeża bazylia
świeże oregano
suszona bazylia
suszone oregano
pół dużej cebuli
2 duże ząbki czosnku
odrobinę cukru
2 łyżki koncentratu pomidorowego lub ketchupu
FARSZ
pół dużej cebuli
przygotowane wcześniej pierś z kurczaka
10-15 dag sera żółtego
suszone oregano
suszona bazylia
przyprawa kebab
500 g mąki pszennej
40 g drożdży
250 ml ciepłej wody
płaska łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy
SOS
puszka pomidorów
łyżeczka soli
świeżo zmielony pieprz
świeża bazylia
świeże oregano
suszona bazylia
suszone oregano
pół dużej cebuli
2 duże ząbki czosnku
odrobinę cukru
2 łyżki koncentratu pomidorowego lub ketchupu
FARSZ
pół dużej cebuli
przygotowane wcześniej pierś z kurczaka
10-15 dag sera żółtego
suszone oregano
suszona bazylia
przyprawa kebab
PRZYGOTOWANIE
PIERŚ Z KURCZAKA
Na noc kroimy pierś z kurczaka w drobną kostkę. Posypujemy obficie przyprawą do kebaba i pieprzem. Dodajemy 2 łyżki majonezu, mieszamy i zostawiamy na całą noc w lodówce. Następnego dnia chwilę podsmażamy mięso na patelni.
CIASTO
Drożdze rozprowadzić z cukrem i ciepłą wodą, wymieszać z ok. 4 łyżkami mąki, przykryć i odstawić na 15 minut aż wyrosną.
Do mąki z solą wlać rozczyn drożdżowy , wymieszać i zagnieść dość miękkie ciasto (jeśli będzie za twarde, wlać jeszcze trochę wody), dolać oliwę, wszysto razem ponownie zagnieść.
Ciasto podczas wyrabiania powinno sprawiać wrażenie, jakby zaczynało puchnąć.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę.
SOS
Pół cebuli oraz 2 ząbki czosnku kroimy w kosteczkę. Podsmażamy w garnku na oleju. Następnie dodajemy puszkę pomidorów i gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. W międzyczasie dodajemy sól, pieprz,cukier, suszone oregano i bazylię a na koniec świeże poszatkowane zioła. Zostawiamy do przestygnięcia.
FARSZ
Cebulę kroimy w piórka. Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Na blachę z ciastem wyłożyć sos. Pierś z kurczaka równomiernie rozłożyć na pizzy, posypać trochę przyprawą kebab i połową żółtego sera. posypać cebulkę. Na to reszta sera. Posypać suszonym oregano i bazylią.
Surowe ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. pół godziny.
Piec ok. 20 min w temp. 200°C.
Podawać z sosem czosnkowym.
Na noc kroimy pierś z kurczaka w drobną kostkę. Posypujemy obficie przyprawą do kebaba i pieprzem. Dodajemy 2 łyżki majonezu, mieszamy i zostawiamy na całą noc w lodówce. Następnego dnia chwilę podsmażamy mięso na patelni.
CIASTO
Drożdze rozprowadzić z cukrem i ciepłą wodą, wymieszać z ok. 4 łyżkami mąki, przykryć i odstawić na 15 minut aż wyrosną.
Do mąki z solą wlać rozczyn drożdżowy , wymieszać i zagnieść dość miękkie ciasto (jeśli będzie za twarde, wlać jeszcze trochę wody), dolać oliwę, wszysto razem ponownie zagnieść.
Ciasto podczas wyrabiania powinno sprawiać wrażenie, jakby zaczynało puchnąć.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę.
SOS
Pół cebuli oraz 2 ząbki czosnku kroimy w kosteczkę. Podsmażamy w garnku na oleju. Następnie dodajemy puszkę pomidorów i gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. W międzyczasie dodajemy sól, pieprz,cukier, suszone oregano i bazylię a na koniec świeże poszatkowane zioła. Zostawiamy do przestygnięcia.
FARSZ
Cebulę kroimy w piórka. Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Na blachę z ciastem wyłożyć sos. Pierś z kurczaka równomiernie rozłożyć na pizzy, posypać trochę przyprawą kebab i połową żółtego sera. posypać cebulkę. Na to reszta sera. Posypać suszonym oregano i bazylią.
Surowe ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. pół godziny.
Piec ok. 20 min w temp. 200°C.
Podawać z sosem czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz