07 września 2010

SPAGHETTI Z SZYNKĄ I ŚMIETANĄ

SKŁADNIKI

Na 2 osoby:

250g makarony spaghetti
10 dag polędwicy lub szynki w kawałku
1/2 małej cebuli
ok. 150 g śmietany 18%
1 żółtko
starty parmezan
sól
świeżo zmielony czarny pieprz 
świeże oregano
świeża bazylia
suszone oregano
suszona bazylia

PRZYGOTOWANIE



W czasie kiedy makaron będzie się gotował posiekać cebulkę w kosteczkę i zeszklić na patelni. Dodać pokrojoną w drobną kostkę polędwicę i podsmażyć. Zmniejszyć ogień. Do cebuli i polędwicy dodać śmietanę, suszone zioła, sól pieprz. Na koniec dodać jedno żółtko i świeże zioła. Mieszać dokładnie na patelni. Gdyby sos wyszedł zbyt gęsty dodać odrobinę mleka. Makaron odcedzić i nałożyć na talerze, polać sosem i posypać startym parmezanem.  Przybrać listkami bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz