Na 2 osoby:
250g makarony spaghetti
10 dag polędwicy lub szynki w kawałku
1/2 małej cebuli
ok. 150 g śmietany 18%
1 żółtko
starty parmezan
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
świeże oregano
świeża bazylia
suszone oregano
suszona bazylia
PRZYGOTOWANIE
W czasie
kiedy makaron będzie się gotował posiekać cebulkę w kosteczkę i zeszklić na
patelni. Dodać pokrojoną w drobną kostkę polędwicę i podsmażyć. Zmniejszyć
ogień. Do cebuli i polędwicy dodać śmietanę, suszone zioła, sól pieprz. Na
koniec dodać jedno żółtko i świeże zioła. Mieszać dokładnie na patelni. Gdyby
sos wyszedł zbyt gęsty dodać odrobinę mleka. Makaron odcedzić i nałożyć na
talerze, polać sosem i posypać startym parmezanem. Przybrać listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz