Przepis na ciasto pochodzi ze strony http://www.wielkiezarcie.com/
SKŁADNIKI
CIASTO
350g mąki tortowej
25g drożdży
2 łyżki oliwy
1/3szklanki mleka
1 szklanka wody
1 płaska łyżka cukru
sól
SOS
puszka pomidorów
łyżeczka soli
świeżo zmielony pieprz
świeża bazylia
świeże oregano
suszona bazylia
suszone oregano
pół dużej cebuli
2 duże ząbki czosnku
odrobinę cukru
2 łyżki koncentratu pomidorowego lub ketchupu
FARSZ
pół dużej cebuli
przygotowane wcześniej pierś z kurczaka
10-15 dag sera żółtego
suszone oregano
suszona bazylia
przyprawa kebab
350g mąki tortowej
25g drożdży
2 łyżki oliwy
1/3szklanki mleka
1 szklanka wody
1 płaska łyżka cukru
sól
SOS
puszka pomidorów
łyżeczka soli
świeżo zmielony pieprz
świeża bazylia
świeże oregano
suszona bazylia
suszone oregano
pół dużej cebuli
2 duże ząbki czosnku
odrobinę cukru
2 łyżki koncentratu pomidorowego lub ketchupu
FARSZ
pół dużej cebuli
przygotowane wcześniej pierś z kurczaka
10-15 dag sera żółtego
suszone oregano
suszona bazylia
przyprawa kebab
PRZYGOTOWANIE
PIERŚ Z KURCZAKA
Na noc kroimy pierś z kurczaka w drobną kostkę. Posypujemy obficie przyprawą do kebaba i pieprzem. Dodajemy 2 łyżki majonezu, mieszamy i zostawiamy na całą noc w lodówce. Następnego dnia chwilę podsmażamy mięso na patelni.
CIASTO
Drożdże rozrobić z cukrem,letnim mlekiem i wodą.Odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę wymieszać z solą i oliwą. Dodać drożdże.Zagnieść elastyczne ciasto, które należy przełożyć do miski,przykryć ściereczką i odstawić na 30 min. w ciepłe miejsce.
Po upływie tego czasu ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę.Ciasto smarujemy sosem.
SOS
Pół cebuli oraz 2 ząbki czosnku kroimy w kosteczkę. Podsmażamy w garnku na oleju. Następnie dodajemy puszkę pomidorów i gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. W międzyczasie dodajemy sól, pieprz,cukier, suszone oregano i bazylię a na koniec świeże poszatkowane zioła. Zostawiamy do przestygnięcia.
FARSZ
Cebulę kroimy w piórka. Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Na blachę z ciastem wyłożyć sos. Pierś z kurczaka równomiernie rozłożyć na pizzy, posypać trochę przyprawą kebab i połową żółtego sera. posypać cebulkę. Na to reszta sera. Posypać suszonym oregano i bazylią. Piec ok. 20 min w temp. 180°C.
Podawać z sosem czosnkowym.
Na noc kroimy pierś z kurczaka w drobną kostkę. Posypujemy obficie przyprawą do kebaba i pieprzem. Dodajemy 2 łyżki majonezu, mieszamy i zostawiamy na całą noc w lodówce. Następnego dnia chwilę podsmażamy mięso na patelni.
CIASTO
Drożdże rozrobić z cukrem,letnim mlekiem i wodą.Odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę wymieszać z solą i oliwą. Dodać drożdże.Zagnieść elastyczne ciasto, które należy przełożyć do miski,przykryć ściereczką i odstawić na 30 min. w ciepłe miejsce.
Po upływie tego czasu ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę.Ciasto smarujemy sosem.
SOS
Pół cebuli oraz 2 ząbki czosnku kroimy w kosteczkę. Podsmażamy w garnku na oleju. Następnie dodajemy puszkę pomidorów i gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. W międzyczasie dodajemy sól, pieprz,cukier, suszone oregano i bazylię a na koniec świeże poszatkowane zioła. Zostawiamy do przestygnięcia.
FARSZ
Cebulę kroimy w piórka. Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Na blachę z ciastem wyłożyć sos. Pierś z kurczaka równomiernie rozłożyć na pizzy, posypać trochę przyprawą kebab i połową żółtego sera. posypać cebulkę. Na to reszta sera. Posypać suszonym oregano i bazylią. Piec ok. 20 min w temp. 180°C.
Podawać z sosem czosnkowym.
Spróbowałam i wyszła przepyszna! Polecam wszystkim ! :)
OdpowiedzUsuń