Przepis pochodzi z bloga http://piekarniatatter.blogspot.com
SKŁADNIKI na 5 chlebków
225g mąki pszennej
5g świeżych drożdży (0,5 łyżeczka drożdży instant)
1 łyżeczka soli
140g letniej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
5g świeżych drożdży (0,5 łyżeczka drożdży instant)
1 łyżeczka soli
140g letniej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE
Mąkę wymieszać z pokruszonymi drożdżami. Dodać sól, wodę i oliwę a następnie zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. Zostawić ciasto na 1 godzinę do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej (21 C). Po tym czasie, podzielić ciasto na 5 czesci (ok. 76g). Z każdej części uformować kulkę. Ułożyć kulki ciasta na blasze posypanej mąką. Przykryć dokładnie i zostawić na 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia. Następnie każdą kulkę rozwałkować na owalny placek o grubości 5 mm. Obsypać pity odrobiną mąki i zostawić pod przykryciem na 20 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C. Chlebki są gotowe po ok. 4-6 minutach.
Chlebki pita nadziać sałatą, pomidorami, papryką, cebulą, usmażonymi kawałkami piersi kurczaka i sosem, np. pomidorowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz