16 listopada 2010

CHLEB PSZENNO ŻYTNI ZE SŁONECZNIKIEM

                                               
                                
SKŁADNIKI

1/2 opakowania  (500g) mieszanki mąki na chleb
15 dag świeżych drożdży
300ml wody w temperaturze pokojowej
ziarna słonecznika

PRZYGOTOWANIE

Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, wodę i ziarna słonecznika. Wszystko mieszkamy najpierw na wolnych obrotach, a następnie na szybkich mikserem aż powstania gładka, jednolita masa. Zostawiamy masę na 20 minut pod przykryciem. Po upływie tego czasu przekładamy ciasto do blaszki wysmarowanej masłem i odstawiamy na ok. godzinę. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na środkowy poziom a na sam dół wstawić naczynie z wodą. Piec ok. 50 min. z opiekaniem z dół.

Gdyby nie emulgatory zawarte w mące piekłabym ten chleb częściej, gdyż wychodzi naprawdę smaczny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz