16 listopada 2010

RISOTTO Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM

Przepis pochodzi z "Nowa Kuchnia Włoska RISOTTO" dodatku do Gazety Wyborczej.


SKŁADNIKI

1,5 łyżki oliwy z oliwek
75g wędzonego łososia pokrojonego w kostkę
125ml śmietany tortowej 30%
1/2 małej cebulki posiekana w kosteczkę
150g ryżu do risotto (typu arborio lub vialone)
45ml białego, wytrawnego wina
1,5 szklanki bulionu warzywnego
sól
czarny, świeżo zmielony pieprz
ewentualnie natka pietruszki do posypania

PRZYGOTOWANIE

Rozgrzej pół łyżki oliwy na patelni. Dodaj łososia i podsmażaj przez ok. minutę. Zdejmij z ognia i odstaw na bok.Rozgrzej pozostałą oliwę na patelni. Wrzuć cebulę i smaż, aż zmięknie. Wsyp ryż i smaż mieszając 2 minuty. Wlej wino i gotuj, aż odparuje. Dolewaj bulion porcjami (po 1/2 szklanki. Poczekaj z dolaniem następnej porcji bulionu, aż cała poprzednia porcja zostanie wchłonięta. Gotuj ryż mieszając, 15-18 minut. Dopraw risotto solą i pierzem. Zdejmij z ognia, wmieszaj bazylię, przykryj i odstaw na minutę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz