SKŁADNIKI
CIASTO
175g mąki tortowej
13g drożdży
1 łyżka oliwy
1/3 szklanki mleka
0,5 szklanki wody
0,5 łyżki cukru
gałka muszkatołowasól
SOS
puszka pomidorów
łyżeczka soli
świeżo zmielony pieprz
świeża bazylia
świeże oregano
suszona bazylia
suszone oregano
pół dużej cebuli
2 duże ząbki czosnku
odrobinę cukru
2 łyżki koncentratu pomidorowego lub ketchupu
FARSZ
pół dużej cebuli pokrojone w piórka
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
3 pomidory pokrojone w plastry10-15 dag sera żółtego
przyprawa do pizzy
PRZYGOTOWANIE
PIERŚ Z KURCZAKA
Na noc kroimy pierś z kurczaka w drobną kostkę. Posypujemy obficie przyprawą do kebaba i pieprzem. Dodajemy 2 łyżki majonezu, mieszamy i zostawiamy na całą noc w lodówce. Następnego dnia chwilę podsmażamy mięso na patelni.
CIASTO
Drożdże rozrobić z cukrem,letnim mlekiem i wodą.Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z solą i oliwą. Dodać drożdże i gałkę muszkatołową.Zagnieść elastyczne ciasto, które należy przełożyć do miski,przykryć ściereczką i odstawić na 30 min. w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę.Ciasto smarujemy sosem.
SOS
Pół cebuli oraz 2 ząbki czosnku kroimy w kosteczkę. Podsmażamy w garnku na oleju. Następnie dodajemy puszkę pomidorów i gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. W międzyczasie dodajemy sól, pieprz,cukier, suszone oregano i bazylię a na koniec świeże poszatkowane zioła. Zostawiamy do przestygnięcia.
Na blachę z ciastem wyłożyć sos. Posypać częścią sera żółtego, cebulą, papryką. Rozłożyć pomidory. Całość posypać resztką żółtego sera i przyprawą do pizzy. Piec ok. 30 min w temp. 180°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz