SKŁADNIKI
Na 2 omlety:
4 jajka
4 plasterki salami pokrojone w kostkę
1 duży pomidor
1/2 dużej zielonej papryki
1/2 dużej cebuli
2 ząbki czosnku
6 małych pieczarek
starty ser żółty
łyżka masła
czarny, świeżo zmielony pieprz
sól
zioła prowansalskie
pieprz cayenne
PRZYGOTOWANIE
Na roztopnione masło dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Po chwili wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki, pomidora i paprykę. Dodajemy sól, pieprz, zioła prowansalskie. Chwilę podsmażamy i odstawiamy. Na patelniach roztapiamy trochę masła i dodajemy roztrzepane wcześniej jajka. Smażymy na małym ogniu aż się zaczną ścinać. Wtedy dodajemy farsz i pokrojone salami. Posypujemy startym, żółtym serem i czekamy aż jajka całkiem się zetną. Podważamy omlety i składamy na pół.
Smakowity omlet
OdpowiedzUsuń