04 maja 2011

WYTRAWNY OMLET Z SZYNKĄ I WARZYWAMI




SKŁADNIKI

Na 2 omlety:

4 jajka
4 plasterki szynki pokrojone w kostkę 
1 duży pomidor 
1/2 dużej czerwonej papryki 
1/2 dużej cebuli 
10 pieczarek 
starty parmezan
łyżka masła 
czarny, świeżo zmielony pieprz 
sól 
suszone oregano
świeża bazylia



PRZYGOTOWANIE


Na roztopnione masło dodajemy posiekaną cebulę. Po chwili wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki, pomidora i paprykę. Dodajemy sól, pieprz i oregano. Chwilę podsmażamy i odstawiamy. Na patelniach roztapiamy trochę masła i dodajemy roztrzepane wcześniej jajka (z solą i pieprzem). Smażymy na małym ogniu aż się zaczną ścinać. Wtedy dodajemy farsz i pokrojoną szynkę. Posypujemy startym parmezanem, listkami świeżej bazylii i czekamy aż jajka całkiem się zetną. Podważamy omlety i składamy na pół. Można podawać polane ketchupem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz