SKŁADNIKI
4 dość duże ziemniaki
4 łyżeczki kwaśniej śmietany
sól
pieprz
oliwa z oliwek
świeży rozmaryn
PRZYGOTOWANIE
Ziemniaki umyć i nakłuć nożem. Piec w piekarniku na termoobiegu w 220°C przez godzinę (w oryginale Jamie gotuje ziemniaki w misce przykrytej folią spożywczą w mikrofali przez ok. 20min). Następnie ziemniaki polać oliwą, posypać solą, pieprzem, świeżym rozmarynem i zapiec, aby skórka była chrupiąca (ustawiamy opiekanie z góry i temp. 200°C).
Po upieczeniu, każdego ziemniaka naciąć na krzyż.
Następnie ścisnąć, aby otworzyły się na zewnątrz. Ułożyć ziemniaki na półmisku.
Na każdy nałożyć porcyjkę kwaśnej śmietany (po łyżeczce). Polać oliwą extra
virgin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz