27 sierpnia 2010

MAZUREK Z BAKALIAMI



SKŁADNIKI

CIASTO

30 dag mąki
10 dag cukru pudru
20 dag masła
2 łyżki gęstej śmietany 30%
1 żółtko

POLEWA


Kupuję gorzkie czekolady z wysoką zawartością kakao. do dekoracji także białą czekoladę, które rozpuszczam w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonych czekolad dodaję trohe oleju kokosowego.


WIERZCH


Bakalie: rodzynki, suszone morele, figi, daktyle, suszone śliwki, migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe, suszona żurawina, wiórki kokosowe.


PRZYGOTOWANIE


CIASTO

Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto i włożyć na 2 godz. do lodówki. Po schłodzeniu rozwałkować ciasto na placek grubości 5 mm . Piec ok. 5-10 min w piekarniku rozgrzanym do 220°C, na termoobiegu. Z podanej ilości składników wychodzą 2 mazurki o wielkości 25cmx35cm.

Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Na koniec dodać trochę oleju kokosewego. Część czekolady wylać na wierzch mazurka. Posypać przygotowanymi wcześniej bakaliami a na koniec polać resztą czekolady tworząc esy-floresy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz