27 sierpnia 2010

UCIERANY PLACEK Z JABŁKAMI


Przepis pochodzi ze strony http://www.smaczny.pl/

SKŁADNIKI

1 szklanka mąki pszennej 
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 
4 jajka 

0,75 szklanki cukru 
1/3 szklanki oleju 
5-7 dużych jabłek 
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 


PRZYGOTOWANIE

Jabłka obrać i pokroić na dość cienkie plastry. Mąkę pszenną połączyć z ziemniaczaną oraz z proszkiem do pieczenia. Ubić mikserem jajka z cukrem, dodać olej, aromat i wciąż miksując po trochu wsypywać mąkę. Ucierać kilka minut, a następnie wrzucić do ciasta połowę jabłek i wymieszać.
Średniej wielkości tortownicę (o średnicy 24-25 cm) wysmarować tłuszczem i napełnić ciastem. Na wierzchu ułożyć resztę jabłek. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C. ok. 45 minut, aż ciasto się zrumieni i zacznie odstawać od ścianek formy. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz