Przepis pochodzi z miesięcznika KUCHNIA
CIASTO1 1/5 szkl.mąki pszennej
2 jaja
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy 16g
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki wody
puszka ananasa 56 dag.
MASA
18-20 dag wiórków kokosowych (2 paczki)
2 jaja
4 łyżki masła
1 niepełna szklanka cukru
1cukier waniliowy 16g
PRZYGOTOWANIE
CIASTO
Jaja zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać po trochu, mieszając 1/2 szklanki wody i przesiana mąkę z proszkiem d.p..Dokładnie zmiksować wszystkie składniki. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 24-26 cm. Piec 25 min, w temp. 180°C. powinno być lekko podpieczone, ale suche w środku.
MASA
Masło roztopić (nie rumienić), dodać cukier, wiórki i ciągle mieszając wlać rozbełtane jaja. Energicznie zamieszać i zagotować (ok. 2-3 min). Na końcu dodać cukier waniliowy.
Na podpieczonym, gorącym cieście równomiernie rozłożyć kawałki ananasa i polać syropem z puszki (1/2 szklanki). Na wierzchu rozłożyć masę kokosową. Wstawić na 15-20 min do piekarnika w temp. 180 °C. Masa powinna się lekko zarumienić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz