27 sierpnia 2010

CIASTO CZEKOLADOWE NIGELLI BEZ MĄKI




SKŁADNIKI

125g miękkiego masła
2 tabliczki gorzkiej czekolady (300g)
175g cukru
6 jajek
otarta skórka z pomarańczy lub cytryny
odrobina likieru Cointreau
400ml śmietanki 30%
2-3 łyżki cukru pudru
trochę gorzkiego kakao lub startej czekolady do posypania

PRZYGOTOWANIE

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Miękkie masło rozpuszczamy w gorącej czekoladzie. 4 białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo 100g cukru. Białka mają być lśniące i sprężyste.
4 żółtka + 2 całe jajka + 75g cukru wymieszać łyżką. Zetrzeć skórę z pomarańczy lub cytryny i dodać odrobinę Cointreau. Następnie do masy jajecznej wlać miksturę czekoladową i wymieszać. Na koniec dodać czubatą łyżkę piany z białek, delikatnie wymieszać i dopiero dodać resztę piany i ponownie wymieszać. Ciasto wlać do tortownicy z dnem wyłożonym pergaminem (średnica 24cm). Piec 35-40 minut w temp. 180°C.
Ciast po upieczeniu opadnie w środku i tak ma być. Wierzch będzie chrupiący a środek miękki. Po ostygnięciu w zapadnięty środek nałożyć ubitą z cukrem pudrem śmietanę. Wierch można posypać gorzkim kakao lub startą czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz