SKŁADNIKI
CIASTO
3 szklanki mąki
kostka masła
4 żółtka
0,5 szklanki cukru
cukier waniliowy (16g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
BEZA
4 białka
0,75 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
JABŁKA
ok.1-1,5 kg
mogą być antonówki, bojkeny, lansberskie, szara reneta lub cortlandy
PRZYGOTOWANIE
CIASTO
Mąkę, proszek do pieczenia i masło posiekać nożem na stolnicy. Do dobrze posiekanych składników dodać masę z żółtek utartych z cukrem i cukrem waniliowym. Posiekać wszystko i zagnieść ciasto. Odkroić kawałek ciasta (ok. 1/4) i włożyć do zamrażalnika. Resztę ciasta schłodzić przez 30min w lodówce. Po 30 minutach wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i rozłożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Zapiec aż ciasto będzie złociste (temp. 200°C). Następnie na ciasto wyłożyć ugotowane jabłka (doprawione cukrem i cynamonem).
BEZA
Ubić pianę z białek. Gdy będzie już sztywna, powoli dodawać 3/4 szklanki cukru a następnie 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Na pianę zetrzeć na tarce o grubych oczkach kawałek ciasta z zamrażalnika. Całość zapiec w 180°C przez ok.30 min
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz