SKŁADNIKI
6 jajek
3/4 szklanki cukru
150 ml oleju
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 0,5 kg truskawek (można użyć innych owoców świeżych bądź mrożonych)
1 łyżka kakao (tylko jeśli podzielicie ciasto na 2 części)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
PRZYGOTOWANIE
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Ciągle ubijając, pojedynczo dodawać żółtka. Wlewać olej, dalej ubijając. Mąkę z proszkiem - przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta. Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej dodać kakao i wymieszać.
Ciasto (najpierw część z kakaem a potem bez) wlać do formy 30x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce. Piec w temperaturze 170ºC (termoobieg) przez około 40 (lub nawet dłużej, do tzw. suchego patyczka). Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.
"Żółtka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Ciągle ubijając, pojedynczo dodawać żółtka."
OdpowiedzUsuńCzy może białka ubić ;p?
Dziękuję za zwrócenie uwagi :) już poprawiam :)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńLekkie w smaku.
OdpowiedzUsuń