14 czerwca 2013

CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM CZEKOLADOWYM

Przepis pochodzi ze styczniowego numeru miesięcznika "Kuchnia".




SKŁADNIKI

Ciasto
130 g mąki
25 g kakao
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
240 g cukru
80 ml wody
4 łyżeczki oleju roślinnego
2 jajka
60 ml mleka 
110 g masła
110 g ciemnej czekolady o zawartości 53% kakao (deserowej)

Krem czekoladowy 
500 g śmietany 36%
250 g ciemnej czekolady o zawartości 70% kakao

PRZYGOTOWANIE


Wszystkie suche składniki ciasta wymieszać w misce i odstawić. Wodę, olej, jajka i mleko wymieszać do połączenia. Masło rozpuścić z czekoladą w kąpieli wodnej i wlać do suchych składników. Stale mieszając, dodać powoli pozostałe składniki. Gdy się dobrze połączą, wlać masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez godzinę w 160ºC . Blachę z upieczonym ciastem wyjąć z piekarnika, a po 10 minutach odwrócić do góry nogami. W takie pozycji zostawić ciasto do całkowitego wystygnięcia.
Przygotować krem. Ubić śmietanę, a czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Wymieszać z ubitą śmietaną. Zimnie ciasto przekroić wzdłuż na dwa blaty i przełożyć kremem czekoladowym.

Ciasto piekłam w keksówce o wymiarach 30x10x7. Polecam wybrać ciut dłuższą blaszkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz