14 października 2013

EKLERKI Z NADZIENIEM CZEKOLADOWYM

Przepis pochodzi ze strony 





SKŁADNIKI

składniki na 18 małych ptysi i 15 małych eklerek

Ciasto

1 szklanka wody (250ml)
125 g masła lub margaryny
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka


Krem

250 ml śmietany 30% 
3-4 łyżki cukru pudru 
75 g gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE

Ciasto


W garnku zagotować wodę z masłem lub margaryną. Do gotującej się wody wsypać mąkę, energicznie mieszając by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Odstawić do ostygnięcia.
Ostudzone ciasto zmiksować dodając po 1 jajku, do gładkości. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki.
Na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, wyciskać okrągłe porcje ciasta (w sporych odstępach, gdyż ciasto sporo urośnie).
Piec w temperaturze 200ºC przez około 20- 30 minut w trybie piekarnika termoobieg. Po upieczeniu wystudzić a następnie przekroić wzdłuż.

Krem

Ubić śmietanę z cukrem pudrem. Odstawić aby trochę się ogrzała. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej czekoladę i przestudzić.  Do stopionej, przestudzonej czekolady dodać trochę ubitej śmietany i wymieszać. Następnie dodać pozostałą bitą śmietanę. Całość połączyć. Powstałym kremem wypełnić eklery. Można ozdobić roztopioną czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz