15 października 2013

CIASTO A' LA 3 BIT

Przepis pochodzi ze strony


SKŁADNIKI

6-7 paczek herbatników petit beurre (1 opakowanie= 100 g)
1,5 puszki kajmaku (około 600 g)
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru z prawdziwą wanilią (albo zwykłego cukru
+16 g cukru wanilinowego)
125 g masła
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 jajka
600 ml śmietany 36%
1 łyżka cukru pudru
100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce

PRZYGOTOWANIE

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do
pieczenia. Na dno formy wyłożyć pojedynczą warstwę
herbatników. Kajmak podgrzać w garnku na małym ogniu, 
cały czas mieszając. Wyłożyć herbatniki i wyrównać. 
Przykryć kolejną warstwą herbatników.

* Budyń
Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem i masłem. Pozostałą 
szklankę mleka zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać
do gorącego mleka. Gotować 1-2 minuty, energicznie 
mieszając by pozbyć się ewentualnych grudek.
Jeszcze gorący budyń wylać na herbatniki. Wyrównać 
przykryć kolejną warstwą herbatników.
Blaszkę z ciastem owinąć szczelnie folią spożywczą, 
schłodzić i włożyć do lodówki na całą noc. Herbatniki muszą 
zmięknąć.
Drugiego dnia ciasto wyjąć  z lodówki i zdjąć z niego folię. 
Śmietanę ubić na sztywno z łyżką cukru pudru i wyłożyć na 
ciasto. Na wierch zetrzeć gorzką czekoladę. Można podawać 
od razu :)
Ciasto przechowywać w lodówce.

* budyń z przepisu jest naprawdę mocno budyniowy.
Jeśli preferujesz krem maślany, nie dodawaj do mleka 
masła, ale powstały budyń, po ostudzeniu utrzyj z masłem w 
temperaturze pokojowej. Powstały krem będzie miał 
konsystencję bardziej kremową niż budyniową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz