Przepis pochodzi z opakowania przyprawy do piernika Gellwe
SKŁADNIKI
na blaszkę 25x25 cm albo keksówka o długości 30cm
400g mąki
120g margaryny
250g cukru
2 jajka
4 łyżki powideł (ja dodałam domowy dżem porzeczkowy)
3 łyżeczki kakao (dałam 4 łyżki)
1 opakowanie przyprawy do piernika (na 400g mąki)
1 szklanka mleka
1 łyżeczka sody
PRZYGOTOWANIE
Margarynę roztopić i ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mleko, kakao, mąkę wymieszaną z sodą, przyprawę do piernika. Mieszając dołożyć powidła. Następnie wlać tłuszcz i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą blaszki. Piec przez ok. 60 min w temperaturze 180°C.
Piernik można przełożyć powidłami i polać polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz