22 grudnia 2012

CHLEB NA ZAKWASIE RODZINNY LEŚNIEWSKICH



SKŁADNIKI

Na 2 długie, wąskie foremki


1kg mąki pszennej

3,5 szklanki mąki pszenna razowej, z pełnego przemiału
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka otrębów pszennych
inne dodatki wg uznania (max. 2 szklanki razem), np.: słonecznik, dynia,
siemię lniane, siemię lniane mielone,żurawina itp.
1 łyżka soli
1,5 litra ciepłej wody
200 do 250g zakwasu (ciasto z poprzedniego pieczenia).

PRZYGOTOWANIE



Suche składniki wymieszać w naprawdę dużym naczyniu. Zakwas (z lodówki) wymieszać z 1,5 litra ciepłej wody. Połowę mieszaniny zakwasu wlać z wodą do suchych składników i wymieszać. Następnie wlać resztę mieszaniny do miski i dalej mieszać przez ok. 10 min. Ciasto powinno mieć rzadką konsystencję (ale nie lejącą). Teraz należy odłożyć około 200-250g zakwasu (ciasta) do słoika i umieścić słoik w lodówce. Ciasto przełożyć do wysmarowanych tłuszczem foremek, do 2/3 objętości. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na około 8 godzin. Przez ten czas ciasto powinno wyrosnąć  do pełnej objętości foremek. Wstawić foremki z chlebem do zimnego piekarnika i piec przez 60-70 min w temp. 210-220°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz