Przepis pochodzi ze strony http://www.dwiechochelki.pl
SKŁADNIKI (na 4 małe tarty)
Ciasto
200 g mąki
100 g masła
1 jajko
szczypta soli
odrobina zimnej wody
Farsz
3 średnie pory (tylko białe końce)
200 g mąki
100 g masła
1 jajko
szczypta soli
odrobina zimnej wody
Farsz
3 średnie pory (tylko białe końce)
20 dag szynki
szklanka kwaśnej śmietany
1 jajko
sól
szklanka kwaśnej śmietany
1 jajko
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
starty ser żółty
starty ser żółty
PRZYGOTOWANIE
Spody
Z mąki, zimnego masła, soli, jajka zagnieść w robocie kuchennym ciasto. Jeśli ciasto jest za suche dodać odrobinę zimnej wody.
Można wyrobić ciasto ręcznie.Mąkę, sól i pokrojone w kawałki zimne masło, rozetrzeć palcami. Dodać, jajko, wodę. Zagnieść szybko ciasto, owinąć w folię spożywczą i schłodzić przez godzinę w lodówce.
Po wyjęciu ciasta z lodówki, podzielić je na 4 równe części i rozwałkować. Wyłożyć blaszki na tarty ciastem. Odciąć wystające brzegi. Ciasto dobrze jest przykryć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą. Można też nakłuć ciasto widelcem. Spody piec przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C (opiekanie góra-dół) . Następnie zdjąć papier i piec jeszcze przez ok. 5 minut.
Pory oczyścić i pokroić w plasterki. Podsmażyć je przez chwilę na patelni a następnie dusić z odrobiną soli aż będą miękkie. Szynkę pokroić w kostkę i podsmażyć. Jajko wymieszać ze śmietaną, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i żółtym serem.
Podsmażone pory i szynkę wyłożyć na podpieczone spody i zalać masą śmietanową. Wierzch posypać odrobiną startego, żółtego sera. Tarty zapiekać prze ok. 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz