20 maja 2012

CIASTO Z RABARBAREM I CHRUPIĄCĄ KRUSZONKĄ

Przepis na ciasto pochodzi ze strony:


SKŁADNIKI

Ciasto
4 jaja,
2 szklanki mąki,
1 masło roślinne,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 szklanki cukru,
ok. 1/2 kg (3łodygi) rabarbaru

Kruszonka
115g stopionego masła
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej

PRZYGOTOWANIE

Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucić do miski i wymieszać widelcem, aż powstanie kruszonka. Wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Ubić pianę z cukrem, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i rozpuszczone masło (przestudzone). Wymieszać delikatnie, aż do powstania jednolitej masy.Dużą formę prostokątną wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wylać masę. Umyty i pokrojony na mniejsze kawałki rabarbar ułożyć na cieście. Całość posypać kruszonką. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 w 180°C

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz