06 lipca 2011
SERNIK NA ZIMNO
Przepis pochodzi z bloga http://mojewypieki.blox.pl/
SKŁADNIKI
paczka okrągłych biszkoptów
700g gęstego serka homogenizowanego o smaku waniliowym
250ml śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru
2 czubate łyżki żelatyny
1 galaretka cytrynowa
PRZYGOTOWANIE
Żelatynę rozpuścić w max. 1/4 gorącej wody i odstawić do przestygnięcia. Kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i ponownie ubić. Stopniowo dodawać serek cały czas miksując masę. Przestudzoną żelatynę wlać do masy serowej jednocześnie miksując masę na najwyższych obrotach.
Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć biszkoptami. Na spód biszkoptowy wylać masę serową i włożyć do lodówki do stężenia (ok.1 godziny). Po stężeniu sernika przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Poczekać aż zacznie się ścinać i dopiero wtedy przelać na sernik. Całość wstawić do lodówki aż galaretka całkiem stężeje.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz