Przepis pochodzi ze strony http://www.kwestiasmaku.com Został jednak trochę zmodyfikowany.
SKŁADNIKI
5 płatów papieru ryżowego100g plasterków wędzonego łososia
40g ugotowanego ryżu
1 filiżanka posiekanego w drobną kosteczkę świeżego ogórka
kawałek papryczki chilli, oczyszczonej z nasion i drobno posiekanej
3 łyżki posiekanego koperku
pieprz
sos sojowy
PRZYGOTOWANIE
Ryż ugotować w osolonej wodzie i ostudzić. Następnie wymieszać z posiekanym ogórkiem, chilli, koperkiem i pieprzem.
Papier ryżowy zanurzyć przez kilka-kilkanaście sekund w ciepłej wodzie i położyć na wilgotnej ściereczce. Ułożyć po plasterku łososia, dodać nadzienie ryżowe i zwinąć jak sajgonkę (najpierw dwa boki złożyć do środka a następnie zrolować papier. Wszystkie naleśniki do czasu podania przykryć wilgotną ściereczkę i włożyć do lodówki (schłodzone łatwiej dadzą się pokroić w plastry). Przed samym podaniem pokroić na plastry grubości 2-3cm i wyłożyć na talerz. Podawać z sosem sojowym podanym w miseczce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz