07 grudnia 2010

NIGELLA'S CHOCOLATE CHIP MUFFINS


Tutaj można obejrzeć jak Nigella przygotowuje owe muffiny NIGELLA'S CHOCOLATE CHIP MUFFINS

SKŁADNIKI

1 1/3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki dobrej jakości gorzkiego kakao
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki chocholate chip (albo gorzka czekolada pokrojona na małe kawałeczki- 2-3 tabliczki) 
+ 1/4 szklanki chocholate chip do posypania muffinek na wierzchu
1 szklanka mleka
1/3 szklanki + 2 łyżki oleju
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik nagrzać do 180°C. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier i ¾ szklanki chocholate chip wsypać do miski i wymieszać. Płynne składniki, tj. mleko, olej, jajko, ekstrakt waniliowy wlać do drugiego naczynia i wymieszać. Następnie połączyć wszystkie składniki wlewając płynne do sypkich. Wszystko wymieszać pamiętając, że im więcej grudek zostawimy tym lepsze wyjdą muffinki. Ciastem napełnić papilotki (ja napełniam prawie do samej góry) umieszczone w blasze do muffinek. Na koniec posypać 1/4 szklanki chocholate chip. Muffinki piec ok. 20 min na termoobiegu w 180°C. Z podanych składników wychodzi 12 dużych muffinek.

2 komentarze:

  1. szkoda, że nie mogę znaleźc w polskich sklepach tych czekoladowych groszków, tak ładnie wyglądają w babeczkach!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zaopatruję się na allegro :)

    OdpowiedzUsuń