07 grudnia 2010

NALEŚNIKI Z BIAŁYM SEREM I SOSEM POMARAŃCZOWYM

SKŁADNIKI na 6 naleśników

Naleśniki
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka
1 jajko
odrobina oleju
mąka (tyle aby ciasto było odpowiednio gęste)

Farsz
300g sera białego
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
skórka otarta z 1/2 pomarańczy

Sos
1-1,5 łyżki masła
3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
2 łyżki cukru
1/2 kieliszka likieru pomarańczowego Cointreau
otarta skórka z 1/2 pomarańczy

PRZYGOTOWANIE

Naleśniki
Składniki na naleśniki wymieszać w misce. Usmażyć cienkie naleśniki.

Farsz
Ser biały porozgniatać widelcem. Dodać cukier, ekstrakt waniliowy, śmietanę, cukier i skórkę z pomarańczy. Całość dokładnie wymieszać. Na każdy naleśnik nałożyć po 2 łyżki farszu i równomiernie rozsmarować. Złożyć z tzw. kopertę. Złożone i nadziane naleśniki podgrzać na patelni.

Sos
Na patelni rozpuścić masło. Następnie dodać sok i skórkę z pomarańczy, cukier oraz Cointreu. Całość podgrzewać na wolnym ogniu aż sos trochę zgęstnieje.

Podgrzane naleśniki wyłożyć na talerze i polać sosem pomarańczowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz