27 sierpnia 2010

KURCZAK W POMIDORACH

Przepis pochodzi Mojego Gotowania z lutego 2002, s.11
SKŁADNIKI

4 piersi z kurczaka albo mały kurczak
2 marchewki (raczej większe niż mniejsze)
duża cebula
2 zmiażdżone ząbki czosnku
1/2 litra przecieru pomidorowego w kartoniku
pół szklanki wody
płaska łyżka miodu
czubata łyżeczka musztardy
kilka łyżek kwaśnej śmietany
pół albo płaska łyżeczka suszonego oregano
kilka łyżek oleju
sól, pieprz
ew. łyżeczka posiekanego szczypiorku

PRZYGOTOWANIE

Kurczaka podzielić na nie za duże i nie za grube porcje - chodzi o to, żeby nabrały smaku sosu podczas duszenia. Marchew pokroić w słupki, cebulę w grubą kostkę, podsmażyć razem na oleju i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przecier pomidorowy wymieszać z 1/2 szklanki wody, musztardą, miodem i oregano. Kawałki kurczaka zrumienić na patelni, soląc i pieprząc na końcu. Dołożyć do warzyw i zalać sosem pomidorowym, który powinniśmy też posolić i popieprzyć, żeby nie był za mdły.Naczynie żaroodporne przykryć i piec godzinę i 15 minut w temperaturze około 180°C. Można w połowie duszenia odkryć naczynko, żeby sosik nieco zgęstniał. Gotowego kurczaka wyjąć na głęboki półmisek, a do sosu pomidorowego z warzywami dodać śmietanę. Kawałki kurczaka ponownie zalać sosem. Jeśli mamy szczypiorek, posypać nim kurczaka. Bardzo dobrze smakuje z makaronem. Można też podawać to danie z ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz