12 kwietnia 2013

TARTA Z BORÓWKAMI



SKŁADNIKI
Ciasto
0,75 szklanki mąki szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1/4 kostki masła

można tez kupić gotowe kruche ciasto w "rolce"

Masa

250g serka mascarpone
400ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru

borówki

PRZYGOTOWANIE

Ciasto

Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić przez ok. godzinę w lodówce a następnie rozwałkować i przełożyć do formy. Piec przez ok.15-20 min. w temperaturze 175ºC.

Masa

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Następnie ubitą śmietanę dodać do serka mascarpone i dokładnie wymieszać.

Masę przełożyć na ostudzone ciasto. Rozsmarować i posypać borówkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz