Przepis jest autorstwa Pascala z gazetki Lidla.
Czas przygotowania: 15 min
Czas schłodzenia: 20 min
Czas pieczenia: około 25-30 min
SKŁADNIKI (dla 4 osób)
200g ciasta francuskiego
100ml śmietany 30%
5 jajek
2 pomidory sparzone, zahartowane, bez skórek, bez gniazd, pokrojone w drobną kostkę
150g łososia wędzonego
0,5 pęczka szczypiorku
2 kulki mozzarelli
odrobina masła
odrobina mąki
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
Jedną duża formę na tartę albo 4 małe wysmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do 160°C (termoobieg) lub 180°C (góra-dół).
Sparzone, zahartowane,obrane ze skórek i pozbawione gniazd pomidory pokroić w kostkę i ostawić na bok.
Do miski wbić jajka. Dodać śmietanę, sól, pieprz i wymieszać na jednolitą masę.
Schłodzone ciasto francuskie rozwałkować cienko na blacie posypanym mąką. Formę wyłożyć ciastem, które dokładnie docisnąć do dna i brzegów formy. Spód ciasta nakłuć widelcem. Za pomocą wałka usunąć wystające brzegi ciasta.
Na cieście ułożyć wachlarz z plasterków łososia i mozzarelli. Posypać szczypiorkiem. Następnie dodać pokrojone w kosteczkę pomidory. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec zalać mieszanką jajeczno-śmietanową.
Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C (termoobieg) lub 180°C (góra-dół) przez około 20-25 min (aż do całkowitego ścięcia się masy z jajek i śmietany).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz