27 marca 2012
KREM BROKUŁOWY PASCALA
Przepis pochodzi z książki
SKŁADNIKI
1kostka rosołowa z kury
1/2 kg umytych brokułów podzielonych na różyczki
2 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
ok. 200ml śmietany 18%
sól
pieprz
parmezan do posypania
PRZYGOTOWANIE
Zagotować 3/4 litra wody. Wrzucić kostkę rosołową, zamieszać i gotować przez minutę. Do dużego garnka włożyć brokuły i ziemniaki. Zalać połową bulionu, wymieszać i zagotować. Po chwili dodać pozostały bulion. Gotować w odkrytym garnku ok. 7 minut, a gdy warzywa będą miękkie zmiksować zupę blenderem. Do zmiksowanej zupy wlać śmietanę, dodać sól i pieprz. Wymieszać. Zupę można podać posypaną startym parmezanem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz