Przepis na sos pochodzi ze strony http://www.mniammniam.com
SKŁADNIKI
porcja dla 2 osób
2 banany schłodzone w lodówce
olej do smażenia
Ciasto
1/2 szklanki mąki pszennej
ok. 1/2 szklanki mleka
ok. 1/4 szklanki wody
1 jajko
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Sos karmelowy
1/2 szklanki cukru
40g masła
125 śmietany kremówki, ale może być również gęsta śmietana 18%
szczypta soli
1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
PRZYGOTOWANIE
Sos karmelowy
Na małym ogniu postawić suchą patelnię teflonową. Po ok. 30 sekundach wsypać na nią cukier. Mieszać drewnianą łyżką aż cukier się rozpuści i zbrązowieje. Następnie dodać masło i energicznie wymieszać. Gdy składniki się połączą, zdjąć patelnię z ognia. Dodać szczyptę soli, śmietanę i dokładnie wymieszać aż do uzyskania gładkiego, dość gęstego sosu. Na koniec można dodać ekstrakt waniliowy.
Ciasto
W misce roztrzepać jajko, mąkę, proszek do pieczenia, wodę i mleko tak aby uzyskać ciasto naleśnikowe o konsystencji gęstej śmietany.
W garnku rozgrzać olej. Zimne banany obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Obtoczyć je dokładnie w cieście a następnie wrzucać na rozgrzany olej. Smażyć aż będą złociste z obu stron. Następnie odsączyć je na papierowym ręczniku.
Podawać na ciepło z sosem karmelowym albo posypane cukrem pudrem.
Mam ślinotok :D super pomysł, na pewno skorzystam.
OdpowiedzUsuń