07 lipca 2011

Tartaletki z ciasta francuskiego





SKŁADNIKIdla 2 osób   
1/2 opakowani ciasta francuskiego 
1 jajko 
ok.70g śmietany 22%
2 parówki
1/2 cebuli
1/2 małej czerwonej papryki
1/2 małej zielonej papryki
1/2 małej żółtej papryki
1/2 dużego pomidora
trochę startego żółtego sera
sól
pieprz
suszone oregano

PRZYGOTOWANIE


Kokilki wysmarować masłem lub olejem. Ciasto francuskie pokroić na prostokąty i włożyć do kokilek, zawijając dekoracyjnie brzegi. Na patelni podsmażyć posiekaną w kostkę cebulkę i pieczarki oraz pokrojone w plasterki parówki. Na koniec smażenia dorzucić na chwilę posiekaną w kostkę paprykę. Śmietanę wymieszać z jajkiem, solą, pieprzem i oregano. Do kokilek wyłożonych ciastem francuskim nałożyć farsz. Wszystko zalać masą śmietanowo-jajeczną. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plastry pomidory i posypać startym żółtym serem. Zapiekać w w nagrzanym wcześniej piekarniku, w temp. 200°C, przez 20-25min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz