26 sierpnia 2010

PIERNICZKI


Przepis pochodzi ze strony http://www.gotowanie.wkl.pl/

SKŁADNIKI
1/2 kg mąki
po 20 dag sztucznego miodu i cukru pudru
12 dag margaryny

1 jajko
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1 opakowanie przyprawy do pierników


PRZYGOTOWANIE
Na stolnicę przesiewamy mąkę z sodą i solą, we wgłębienie wlewamy rozpuszczony i lekko przestudzony miód. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Można także zrobić inaczej: Miód gotować z cukrem i przyprawami, schładzamy i łączymy z mąką, sodą, jajkiem, i tłuszczem. Ciasto po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i foremkami wycinamy pierniczki. Z ciasta można także lepić mikołaje, aniołki, choinki czy renifery. Pierniczki układamy na natłuszczonej blasze zachowując odstępy bo rosną całkiem sporo. Pieczemy ok. 9 min. w 180°C aż będą złote ale nie brązowe (czas zależy od piekarnika). Przestudzone pierniczki lukrujemy. Kolorowy lukier robię z barwników spożywczych ale można użyć kakao, soku z buraków itp. Można je bardzo długo przechowywać w metalowym pudełku. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz