25 sierpnia 2010

BROWNIE

Z przepisu Agnieszki Kręglickiej

SKŁADNIKI

2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady
1 kostka (200 g) masła 
100 g mąki 
300 g cukru 
6 jaj


PRZYGOTOWANIE
Na parze rozpuścić połamaną na małe kawałki czekoladę. Gdy się rozpuści dodać masło aby również się roztopiło. Odstawić do ostygnięcia. 
Jaja ubić stopniowo dodawać cukier i mąkę. 
Do masy jajecznej dodać czekoladę.
Spód blachy wielkości 21x26 cm wyłożyć pergaminem. Ciasto wlać na blachę. Piec w 200°C przez 18-20 minut. 

CIASTO ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ

Przepis pochodzi ze strony:
SKŁADNIKI

4 jaja,
2 szklanki mąki,
1 masło roślinne,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 szklanki cukru,
ok. 1/2 kg śliwek

Na kruszonkę:

50g zimnego masła
50g cukru
100g mąki

PRZYGOTOWANIE
Ubić pianę z cukrem, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i rozpuszczone masło (przestudzone). Wymieszać delikatnie, aż do powstania jednolitej masy.
Dużą formę prostokątną wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wylać masę.
Umyte, przekrojone na połówki śliwki układać na całym cieście grzbietem do dołu.
Przygotować kruszonkę i urywać kawałki ciasta na tak przygotowany placek.
Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 w 180°C.

CIASTO Z WIŚNIAMI I KRUSZONKĄ

Przepis pochodzi ze strony:
http://www.wielkiezarcie.com 
SKŁADNIKI

4 jaja,
2 szklanki mąki,
1 masło roślinne,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 szklanki cukru,
ok. 1/2 kg wiśni (ja użyłam z kompotu)

Kruszonka
50g zimnego masła
50g cukru
100g mąki


PRZYGOTOWANIE
Ubić pianę z cukrem, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i rozpuszczone masło (przestudzone). Wymieszać delikatnie, aż do powstania jednolitej masy.
Dużą formę prostokątną wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wylać masę.
Wiśnie układać na całym cieście grzbietem do dołu.
Przygotować kruszonkę i urywać kawałki ciasta na tak przygotowany placek.
Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 w 180°C.

TIRAMISU



SKŁADNIKI
5 żółtek
3 białka
500 g serka mascarpone
3/4 szklanki cukru
2 paczki podłużnych biszkoptów albo jedna duża okrągłych
zaparzona mocna kawa
25 ml likieru Amaretto
PRZYGOTOWANIE

Jajka sparzyć, Ubić białka na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysta masę. Następnie dodawać porcjami mascarpone. Dolać likier, dodać ubite białka i wymieszać dokładnie. W naczyniu ułożyć zamoczone w kawie biszkopty na to warstwę kremu, znowu biszkopty i na wierzch krem. Można posypać przez sitko gorzkim kakao. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

BEZY

SKŁADNIKI

4 białka
szklanka cukru 
PRZYGOTOWANIE
Białka ubijać. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Piana ma być sztywna, gładka i lśniąca. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładamy pianę. Wysuszamy bezy w piekarniu w temperaturze 100°C przez około godzinę. Wychodzą kruche z wierzchu a ciągnące w środku.

GOFRY

Przepis znaleziony na blogu http://mojewypieki.blox.pl
SKŁADNIKI

2 szklanki mleka
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/3 szklanki oleju
2 jajka (białka oddzielone od żółtek)

PRZYGOTOWANIE

Rozgrzać gofrownicę. Wszystkie składniki oprócz białek ubić mikserem na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Piec w gofrownicy na rumiano - około 3-4 minut. Wychodzą pyszne chrupiące gofry w liczbie 10 sztuk.

CYTRYNOWE SERNICZKI Z BEZĄ ANNY OLSON

SKŁADNIKI
Spody
3/4 szklanki pokruszonych herbatników z mąki graham
2 łyżeczki łyżki cukru
2 łyżki stopionego masła 

Masa serowa
500 g gładkiego śmietankowego twarogu o temp. pokojowej
2/3 szklanki cukru
1 łyżka skrobi kukurydzianej
1 łyżka drobno otartej skórki z cytryny
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 duże jajka o temp. pokojowej 

Beza
białko 3 dużych jajek
½ łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
¼ (3 łyżki cukru) szklanki cukru

Rozgrzej piekarnik do 175oC i wyłóż papilotkami 36 foremek na małe mufinki. 


PRZYGOTOWANIE
Spody: wymieszaj wszystkie składniki, a następnie rozłóż kruchą masę na dnie foremek tak, żeby zachodziła na ścianki. Piecz 6 min. i ostudź.
Zmniejsz temperaturę piekarnika do 160 stopni C i przygotuj masę serową: utrzyj twarożek na gładką, puszystą masę i ucierając dodawaj stopniowo cukier, zgarniając masę z bocznych ścianek miski. Dodaj skrobię kukurydzianą, otartą skórkę i sok z cytryny oraz ekstrakt waniliowy. Dodawaj po jednym jajku i mieszaj, zgarniając masę ze ścianek. Łyżką albo szprycą cukierniczą nałóż gotową masę serową do foremek ze spodami. Piecz 18 min – masa serowa nie stwardnieje zupełnie w czasie pieczenia. Odstaw blachy z serniczkami do wystygnięcia, a następnie wstaw przynajmniej na 2 godziny do lodówki. Bezy można nakładać dopiero po schłodzeniu serniczków.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C i przygotuj bezy: ubij mikserem białka z sokiem z cytryny na pianę, a następnie stopniowo dosypuj cukier i skrobię kukurydzianą. Kiedy piana będzie sztywna, nałóż ją za pomocą szprycy cukierniczej z końcówką prostą albo w kształcie gwiazdki. Piecz 8-9 min, aż bezy lekko się zrumienią. Odstaw serniczki co najmniej na 1 godzinę, żeby ostygły.

ROGALIKI DROŻDŻOWE

Przepis pochodzi z bloga http://przystole.blox.pl

SKŁADNIKI

50 dag mąki pszennej
4 dag drożdży
1 szklanka letniego mleka
2 łyżki cukru
5 dag rozpuszczonego masła
1 opakowanie cukru waniliowego
1 żółtko
1 jajko
0,5 słoiczka marmolady lub dżemu
gruby cukier do posypania


PRZYGOTOWANIE

Drożdże i cukier wymieszać z letnim mlekiem, wlać do mąki, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Następnie dodać masło, cukier waniliowy, żółtko i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą  część rozwałkować na okrągły placek o grubości 0,5 cm. Każdy przeciąć na 8 trójkątnych części. Na każdym trójkącie położyć 1 łyżeczkę marmolady przy szerszym końcu a następnie zwinąć rogaliki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach i odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy rogaliki wyrosną, posmarować je roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut w 200ºC.

PĄCZKI







Zrobiłam według przepisu znalezionego na:
http://mojewypieki.blox.pl odrobinę modyfikując przepis nie dając wanilii ani soku z cytryny. Przy wykonaniu całkowicie trzymałam się przepisu podanego na http://mojewypieki.blox.pl



SKŁADNIKI


1 kg mąki
10 dag drożdży świeżych
10-15 dag cukru
1/2 L mleka
6 żółtek
1 całe jajo
5 - 6 łyżek oliwy lub 10 dag margaryny
kieliszek spirytusu
sól
tłuszcz do smażenia
konfitura wieloowocowa
cukier puder 


PRZYGOTOWANIE

Zrobić rozczyn z drożdży roztartych z łyżką cukru (jeśli używamy świeżych), 20 dag mąki i pół szklanki mleka, pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać. Utrzeć jajo i żółtka z cukrem, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, utłuczoną wanilię, sok z cytryny, otartą skórkę, resztę mleka, szczyptę soli i spirytus. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące, a na powierzchni ukażą się pęcherzyki i będzie odstawać od ręki. Dodać roztopiony tłuszcz, jeszcze chwilę wyrobić. Uformować kulę i zostawić w ciepłym miejscu na 10 - 15 minut, gdy zacznie rosnąć wyrobić. Porcje ciasta nabierać łyżką, uformować w ręku małe krążki, nałożyć pół łyżeczki nadzienia, zlepić, uformować kulę, odłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Nakryć serwetką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Można również innym sposobem - ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, mocno podsypując mąką, by się nie kleiło. Szklanką wykrawać pączki, odłożyć na stolnicę do wyrośnięcia. Często nadziewam pączki dopiero po usmażeniu, by konfitura nie wyciekała podczas smażenia (szprycą do dekoracji tortów, z długą końcówką).
Smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach na złoty kolor, wyjąć, osączyć na bibule, posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Z przepisu wychodzi baaaaardzo dużo pączków, jakoś nigdy nie liczyłam, ale na pewno około 30 - 40.

KOKTAJL TRUSKAWKOWY

SKŁADNIKI

truskawki
mleko
śmietanka 30%
miód


PRZYGOTOWANIE

Wszystkie składniki wrzucić do wysokiego naczynia i zmiksować blenderem.

MUFFINY Z CZEKOLADĄ


Ciasto jak w muffinach cytrynowych

SKŁADNIKI

3 jajka, oddzielić żółtka od białek
1/2 kostki miękkiego masła (125 g)
3/4 szklanki cukru
1 1/2 szklanka mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
100g groszków czekoladowych


PRZYGOTOWANIE
Ubić żółtka z połową cukru, aż zbieleją. Osobno ubić masło i z resztą cukru na krem, dodać żółtka. Osobno wymieszać mąkę, proszek i sól. Dodać masę maślano-żółtkową, czekoladę i wymieszać. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanych foremek. Piec w 180°C przez 20-25 min.

MUFFINY CZEKOLADOWE

Przepis pochodzi z bloga


http://majanaboxing.blox.

SKŁADNIKI

250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 łyżki kakao dobrej jakości
175 g cukru pudru
150g drobinek czekoladowych 
250 ml mleka
90 ml oleju
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 

PRZYGOTOWANIE



W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki a w drugiej wymieszać mokre składniki. Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać szybko, byle tylko się połączyły. Ciasto wlać do papilotek. Na wierzch ciasta wrzucić trochę czekolady. Piec około 20 minut w temperaturze 200°C.

MUFFINY Z TRUSKAWKAMI

MODYFIKACJA MUFFINEK CYTRYNOWYCH 


SKŁADNIKI

3 jajka, oddzielić żółtka od białek
1/2 kostki miękkiego masła (125 g)
3/4 szklanki cukru
1 1/2 szklanka mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
sok z 1 cytryny
skórka starta z 1 cytryny
truskawki


PRZYGOTOWANIE

Ubić żółtka z połową cukru, aż zbieleją. Osobno ubić masło i z resztą cukru na krem, dodać żółtka. Osobno wymieszać mąkę, proszek i sól, dodać masę maślano-żółtkową, skórkę i sok z cytryny, ubić. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanych foremek. Włożyć do muffinek pokrojone truskawki. Piec w 180°C przez 20 min.

Można nie dodawać soku z cytryny ani skórki.

MUFFINY ZE SNIKERSEM



  


SKŁADNIKI

Ciasto takie jak w muffinach z nutellą.

3 jajka
140g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
1 3/4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
4 duże snikersy



PRZYGOTOWANIE



Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać cukier, ekstrakt waniliowy. Pojedynczo wbijać jajka, miksując po dodaniu każdego. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i zmiksować. Na koniec dodać pokrojone na małe kawałeczki snikersy i wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta, do 2/3 wysokości. 
Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 20 minut. Wystudzić na kratce.

MUFFINY Z KRÓWKAMI


SKŁADNIKI

Ciasto takie jak w muffinach z nutellą.
3 jajka
140g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
1 3/4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
ok. 200g krówek

PRZYGOTOWANIE

Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać cukier, ekstrakt waniliowy. Pojedynczo wbijać jajka, miksując po dodaniu każdego. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i zmiksować. Na koniec dodać pokrojone na małe kawałki krówki i wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta, do 2/3 wysokości.
Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 20 minut. Wystudzić na kratce.

MUFFINY CYTRYNOWE

Przepis pochodzi ze strony 
 http://www.cincin.cc





SKŁADNIKI

3 jajka, oddzielić żółtka od białek
1/2 kostki miękkiego masła (125 g)
3/4 szklanki cukru
1 1/2 szklanka mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
sok z 1 cytryny
skórka starta z 1 cytryny


PRZYGOTOWANIE

Ubić żółtka z połową cukru, aż zbieleją. Osobno ubić masło i z resztą cukru na krem, dodać żółtka. Osobno wymieszać mąkę, proszek i sól, dodać masę maślano-żółtkową, skórkę i sok z cytryny, ubić. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanych foremek. Piec w 180°C przez 20-25 min.

MUFFINY Z NUTELLĄ

Przepis pochodzi ze strony 









SKŁADNIKI

3 jajka
140g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
1 3/4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
nutella (około 1/2 szklanki)


PRZYGOTOWANIE
Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać cukier, ekstrakt waniliowy. Pojedynczo wbijać jajka, miksując po dodaniu każdego. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i zmiksować.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta, do 2/3 wysokości. Na górę każdej nałożyć 2 łyżeczki nutelli, patyczkiem zrobić esy-floresy.
Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 20 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka, pamiętając, że nutella zawsze będzie powodować, że patyczek będzie mokry, nie może być na nim natomiast mokrego ciasta). Wystudzić na kratce.