20 stycznia 2011

PIERSI Z KURCZAKA W MARYNACIE MIODOWO-MUSZTARDOWEJ



Przepis podpatrzony w Dzień Dobry TVN,

SKŁADNIKI

2 pojedyncze piersi z kurczaka
kilka pomidorków koktajlowych albo małych zwykłych pomidorów
odrobina parmezanu
suszone oregano

Marynata
2 łyżki miodu
2 łyżki musztardy
1 łyżka sosu sojowego
1 wyciśnięty ząbek czosnku
trochę soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE

Piersi odrobinę rozbić tłuczkiem i pokroić na węższe paski. Wrzucić do miski. Zalać marynatą z miodu, musztardy, sosu sojowego, czosnku, soku z cytryny i dokładnie wymieszać mięso z marynatą. Wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. 
Następnego dnia piersi ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać pozostałą w misce marynatą i posypać pieprzem. Ułożyć między piersiami pomidorki koktajlowe na gałązkach (Ja użyłam zwykłych pomidorów. Wydrążyłam odrobinę środek i wsypałam trochę parmezanu oraz suszonego oregano.). Zapiekać ok. 35 minut w temp. 180°C (termoobieg).

IRLANDZKIE BUŁECZKI SODOWE




Przepis zasłyszany w TV, nie jestem pewna czy nie jest to przepis Rachel Allen. Jest to bardzo prosty i szybki w wykonaniu przepis. W ciągu 30 minut mamy świeże pieczywo. Niestety najlepiej zjeść je w ciągu 1 dnia. Potem nie jest już takie smaczne. Bułeczki mają specyficzny smak dzięki dodaniu sody oczyszczonej.

SKŁADNIKI

450g mąki pszennej lub razowej
ok 350 ml naturalnej maślanki albo jogurtu naturalnego
płaska łyżka sody oczyszczonej
niecała płaska łyżka soli


PRZYGOTOWANIE

Wszystkie składniki mieszamy w misce za pomocą łyżki. Następnie rękami obsypanymi mąką formujemy bułeczki. Blachę do pieczenia obsypujemy odrobiną mąki. Każdą bułeczkę nacinamy na wierzchu, aby nie zrobił się zakalec. Wstawiamy do nagrzanego do 190°C piekarnika. Pieczemy ok. 15 minut albo do zarumieniania a gdy postukamy w wierzch bułeczek powinniśmy otrzymać tzw. "głuchy" dźwięk. Z podanej porcji wychodzi 6 bułeczek trochę większych niż kajzerki.

PIERSI Z KURCZAKA W CHRUPIĄCEJ PANIERCE

SKŁADNIKI

2 pojedyncze piersi z kurczaka
ok.3/4 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych
mąka pszenna do obtoczenia
1 jajko
sól
pieprz
olej

PRZYGOTOWANIE

Piersi rozbić na dość cienki kotlety, które przyprawiamy solą i pieprzem.  Następnie mięso kroimy w paski. Następnie paski mięsa obtaczamy kolejno w mące, roztrzepanym jajku a na końcu w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Kawałki kurczaka smażyć na sporej ilości tłuszczu aż będą złociste. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać np. z sosem majonezowym.

BLOG ROKU 2010

Dzisiaj skończył się II etap konkursu Blog Roku 2010. Niestety mój blog nie zakwalifikował się do III etapu. Dziękuję wszystkim, którzy oddali głos na mojego bloga :)