27 marca 2012

PANCAKES NIGELLI


Przepis pochodzi z książki



SKŁADNIKI (na 2 osoby)

225g mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
2 duże, roztrzepane jajka
30g masła, stopionego i ostudzonego
300ml mleka

PRZYGOTOWANIE

W malakserze zmiksować wszystkie składniki. Odstawić ciasto na 20 minut przed smażeniem. Smażyć na patelni bez tłuszczu nalewając ciasto z dzbanka. Należy pamiętać, że gdy na górnej powierzchni placków zaczynają pojawiać się pęcherzyki powietrza, pora je przekręcić na drugą stronę i dosmażyć najwyżej przez 1 minutę. 

KREM BROKUŁOWY PASCALA


Przepis pochodzi z książki 


SKŁADNIKI

1kostka rosołowa z kury
1/2 kg umytych brokułów podzielonych na różyczki
2 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
ok. 200ml śmietany 18%
sól
pieprz
parmezan do posypania

PRZYGOTOWANIE

Zagotować 3/4 litra wody. Wrzucić kostkę rosołową, zamieszać i gotować przez minutę. Do dużego garnka włożyć brokuły i ziemniaki. Zalać połową bulionu, wymieszać i zagotować. Po chwili dodać pozostały bulion. Gotować w odkrytym garnku ok. 7 minut, a gdy warzywa będą miękkie zmiksować zupę blenderem. Do zmiksowanej zupy wlać śmietanę, dodać sól i pieprz. Wymieszać. Zupę można podać posypaną startym parmezanem.

CIASTO MIODOWO-BISZKOPTOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM


Przepis pochodzi z bloga http://mojewypieki.blox.pl


SKŁADNIKI

CIASTO MIODOWO-KAKAOWE
2,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru pudru
150 g margaryny lub masła
1 jajko
2 łyżki miodu
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej

CIASTO BISZKOPTOWE
1 szklanka mąki pszennej
pół szklanki cukru
4 jajka
pół łyżeczki proszku do pieczenia

KREM
500 ml mleka 250 g masła lub margaryny, miękkiej3/4 szklanki cukru2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki mąki pszennejcukier waniliowy (16 g) ja dałam łyżeczkę ekstraktu waniliowego

PRZYGOTOWANIE
CIASTO MIODOWO-KAKAOWE

Przesianą mąkę wymieszać z cukrem, kakao i sodą. Margarynę roztopić z miodem i ostudzić. Białko oddzielić od żółtka. Białko ubić na sztywno. Na koniec ubijania dodać żółtko i dalej ubijać. Do mąki wlać margarynę i ubite jajko. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.
Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25x30 cm. Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut. Drugie ciasto upiec w ten sam sposób, ostudzić.
CIASTO BISZKOPTOWE
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać.
Ciasto wlać do wyłożonej papierem blachy o wymiarach 25x30 cm i piec w temperaturze 160ºC przez około 30 minut. Ostudzić.
KREM
Z mąki ziemniaczanej, pszennej, mleka i cukrów (ekstrakt waniliowy)ugotować budyń (czyli: pół szklanki mleka odlać, wymieszać z mąką; pozostałe mleko zagotować z cukrami, wlewać powoli mleko z mąką i cały czas mieszać do zgęstnienia). Budyń ostudzić. Masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę. Dodać ostudzony budyń (może być lekko ciepły), zmiksować na gładką masę.
Blaty przełożyć kremem: na spodzie blat kakaowy posmarować połową kremu, na niego położyć blat biszkoptowy, posmarować resztą kremu, przykryć blatem kakaowym. Posypać cukrem pudrem.
Najlepiej wykonanie ciasta sobie rozłożyć na kilka dni. Pierwszego dnia upiec blaty i przykryć je ściereczką. Drugiego dnia zrobić krem i przełożyć nim ciasto. Trzeci dnia ciasto jest gotowe do jedzenia.