28 sierpnia 2010

PLACKI PO WĘGIERSKU




SKŁADNIKI
na 2 porcje

PLACKI
0,5 kg ziemniaków
2-3 łyżki mąki pszennej
2 jajka
sól
pieprz

SOS
1 cebula
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
3 pomidory obrane ze skórki
sól
pieprz

PRZYGOTOWANIE
PLACKI
Ziemniaki ugotować, trochę przestudzić i dokładnie "udziugać". Dodać mąkę, jajko, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Na patelni z odrobiną oleju smażyć placki aż będą złociste.

SOS
Cebulkę zeszklić na patelni, dodać pokrojone pomidory. Gotować aż sok z pomidorów trochę odparuje, dodać posiekaną w paski paprykę i przyprawy.

Z masy ziemniaczanej uformować placki i obtoczyć w roztrzepanym jajku. Smażyć aż będą z obu stron złociste. Placki podawać polane sosem warzywnym. 





KROKIETY Z PIECZARKAMI

SKŁADNIKI

NALEŚNIKI
1 szklanka mąki, 
1,5 szklanki mleka 
0,5 szklanki wody 
2 jajka 

PANIERKA
0,5 szklanki tartej bułki
1 jajko 

FARSZ
60 dag pieczarek 
1 cebula 
sól
pieprz

PRZYGOTOWANIE

Zrobić gęste ciasto naleśnikowe. Usmażyć cienkie naleśniki. Cebulkę posiekać w drobną kostkę. To samo zrobić z pieczarkami. Pokrojoną cebulę i pieczarki podsmażyć na maśle. Dodać sól i pieprz. Na każdy naleśnik nałożyć farsz i zwinąć w krokiety (zawinąć do góry dolną część naleśnika, następnie prawy i lewy brzeg zawinąć do środka a na końcu zwinąć w rulon zaczynając od góry). Każdego krokieta obtoczyć a jajku i w bułce tartej. Usmażyć na złocisty kolor. Podawać z barszczykiem czerwonym.

PLACKI CZEKOLADOWE Z BRZOSKWINIAMI I CYNAMONEM

Przepis autorstwa Anny Olson.
SKŁADNIKI

Podane składniki wystarczą na 4 osoby:

SKŁADNIKI SYPKIE

1 1/4 szklanki mąki
1/4 szklanki gorzkiego kakao
3 łyżki cukru
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli

SKŁADNIKI PŁYNNE

3 łyżki stopionego masła
400 ml maślanki
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

DODATKI

1szklanka kropelek czekoladowych

SOS Z BRZOSKWINIAMI

2 łyżki masła
1/4 szklanki syropu klonowego (zastąpiłam go miodem)
szczypta cynamonu
świeże brzoskwinie (ja dałam w puszcze- cała duża puszka)

PRZYGOTOWANIE

PLACKI
Sypkie składniki przesiać przez sitko do miski i wymieszać. W oddzielnej misce zmieszać płynne składniki i wlać do suchych składników. Dodać kropelki czekoladowe (ja dałam 1/2 szklanki) i wymieszać. Usmażyć placki na patelni z odrobiną tłuszczu. 

SOS Z BRZOSKWINIAMI

Na patelni roztopić 2 łyżki masła, 1/4 szklanki syropu klonowego (ja dałam miód). Dodać szczyptę cynamonu. Gdy sos się zagotuje dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie.

PIEROGI Z SEREM BIAŁYM NA SŁODKO



SKŁADNIKI
CIASTO
0,5 kg mąki pszennej
gorąca woda 
szczypta soli 
FARSZ
25dag białego sera
1 żółtko
cukier do smaku
2 łyżki śmietany

PRZYGOTOWANIE
Ser biały zmiksować blenderem, dodać żółtko, śmietanę, cukier i wymieszać. Przesiać mąkę na stolnicę. Na środku zrobić zagłębienie i wlać gorącą wodę. Zagnieść ciasto i rozwałkować na wybraną grubość. Następnie szklanką powycinać koła. Nałożyć farsz i skleić. Na koniec brzegi ponaciskać widelcem. Pierogi wrzucić do osolonej wody. Gotować do wypłynięcia. Podawać polane śmietaną i posypane odrobiną cukru.

NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM


SKŁADNIKI
NALEŚNIKI
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
2 jajka
ok. 25 dag mąki
szczypta soli

FARSZ

450-500g świeżego szpinaku
ok.50g sera Lazur
2-3 ząbki czosnku
kulka mozzarelli
łyżka śmietany 18%
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE
W misce mieszamy wodę, mleko, jajka, mąkę i sól. Smażymy naleśniki. Szpinak płuczemy i gotujemy ok. 3 min. Potem dokładnie odcedzamy od wody. Wrzucamy do garnka i dodajemy lazur. Wyciskamy czosnek i dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na każdym naleśniku kładziemy mozzarellę i farsz szpinakowy. Zwijamy naleśniki w rulon.

PAROWCE

SKŁADNIKI

Na 3-4 osoby:

CIASTO
1kg mąki
5dag drożdży
1,5 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki soli
kostka margaryny
mleko (pewnie około szklanki)

NADZIENIE


opakowanie cynamonu
szklanka cukru
trochę wody


PRZYGOTOWANIE

CIASTO
Drożdże rozrobić z odrobiną mleka i zostawić do wyrośnięcia. Margarynę roztopić i wystudzić. Dodać mąkę, drożdże, cukier, sól i wyrabiać ciasto dolewając mleka. Wyrobione ciasto pozostawić do wyrośnięcia.

NADZIENIE

W miseczce zmieszać cukier z cynamonem. Dodać odrobinę wody, aby cukier połączyć się z cynamonem.

Parowce nadziać masą. Gotować na parze (w dużym garnku woda, na to bawełniana ściereczka zamocowana gumką do garnka,na to parowce i przykryć np. miską lub w parowarze) przez ok. 7-10min.

KURCZAK W KRAKERSACH

Przepis pochodzi z programu Nigella Ucztuje Nigelli Lawson
SKŁADNIKI

2 piersi z kurczaka
1 szklanka maślanki
1 ¾ szklanki pokruszonych krakersów


PRZYGOTOWANIE
Piersi rozbić na cienkie kotlety a następnie pociąć je na mniejsze kawałki. Kawałki kurczaka włożyć do miski z maślanką i zostawić na noc w lodówce. Krakersy należy drobno pokruszyć. Kawałki kurczaka obtoczyć w pokruszonych krakersach a następnie ułożyć kurczaka na blasze wyłożonej pergaminem. Piec przez 15-20 minut w 220˚C. 

ZIEMNIACZKI A'LA PIZZA HUT

Przepis pochodzi ze strony http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=171394


SKŁADNIKI

puszka ziemniaczków (są konserwowe jak marchewka czy kukurydza, jeśli nie masz takich to ugotuj ziemniaki w mundurkach i przestudź, dobrze, jeśli są małe, jeśli większe to pokrój)
MARYNATA
pół litra wody
kostka rosołowa (drobiowa lub warzywna)
łyżeczka suszonego czosnku
łyżka cukru
łyżka suszonej natki pietruski
łyżeczka (płaska) suszonej bazylii
4 łyżki octu
2 łyżki oleju


SOS
3łyżki śmietany kwaśnej
3łyżki majonezu
łyżeczka czosnku
1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
1 łyżeczka orygano
odrobina soli i pieprzu

trochę posiekanego świeżego koperku

PRZYGOTOWANIE

MARYNATA
Przygotowywujemy rosołek (czyli w 0,5 litra wody rozpuszczamy kostkę), wsypujemy cukier (musi się rozpuścić), następnie dodajemy wszystkie przyprawy, ocet i na końcu olej. Ja robię dosyć ciepły, żeby wszystko ładnie się połączyło. Później zostawiam do ostygnięcia. Przygotowane ziemniaki zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (ja zostawiam ją zwykle na noc, rano kończę sałatkę i jest na śniadanie). Po odpowiednim czasie odlewamy marynatę i przekładamy ziemniaczki do czystej miski.

SOS
Wszystko ze sobą mieszamy i gotowym sosem polewamy ziemniaczki. Można je wstawić jeszcze na chwilę do lodówki, żeby wszystko się przegryzło i gotowe.

GNOCCHI


Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera
SKŁADNIKI

6 średnich ziemniaków
oliwa
1/2 startej gałki muszkatołowej
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
1 duże żółtko
1-2 garście mąki pszennej


SOS
puszka pomidorów
cebula
czosnek
bazylia
oregano
sól
pieprz
Ser żółty do posypania

PRZYGOTOWANIE
Rozgrzej piekarnik do temp. 220°C. Posmaruj ziemniaki oliwą, ponakłuwaj widelcem i połóż na blasze. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę. Powinny być w środku miękkie i puszyste, a z wierzchu dobrze przypieczone. Odstaw na kilka minut, żeby odrobinę przestygły, a następnie, kiedy są jeszcze gorące, chwytaj je po kolei przez ściereczkę, przekrawaj na pół i i ostrożnie wyjmuj łyżeczką miąższ. Przeciśnij go przez praskę i przełóż do miski. Dodaj gałkę, łyżkę stołową soli, szczyptę pieprzu, żółtko i tyle mąki, aby połączyć składniki w jednorodną masę- możesz potrzebować mniej mąki niż podaję w przepisie. Wymieszaj, a następnie zagnieć masę rękami. Ciasto powinno być suche, zwarte i dość elastyczne. Dodaj trochę wody, jeśli uważasz, ze ciasto jest za suche lub odrobinę mąki, jeśli jest zbyt wilgotne. (...)


Gotowe ciasto podziel na 3 części. Na posypanej mąką stolnicy utocz z każdej wałek grubości kiełbaski. Każdy wałek pokrój na kluseczki długości ok.2,5cm. Surowe gnocchi ułóż na tacy posypanej grubą warstwą mąki i wstaw do lodówki na 10-20 min, żeby odpoczęły.


Gotować w osolonej wodzie aż gnocchi wypłynął na wierzch (ok.4 minut).

SOS

Pół cebuli oraz 2 ząbki czosnku kroimy w kosteczkę. Podsmażamy w garnku na oleju. Następnie dodajemy puszkę pomidorów i gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. W międzyczasie dodajemy sól, pieprz,cukier, suszone oregano i bazylię a na koniec świeże poszatkowane zioła. 
Gnocchi wykładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy startym serem żółtym.

SOS CZOSNKOWY

SKŁADNIKI

duży jogurt naturalny
2 łyżki majonezu
2 duże ząbki czosnku namoczone wcześniej w oleju
łyżeczka suszonego oregano
sól do smaku
pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE

Do jogurtu dodać majonez, wyciśnięty czosnek, oregano, sól, pieprz. Dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę do lodówki.

PIECZONE ZIEMNIACZKI

SKŁADNIKI

ziemniaki
trochę bułki tartej
olej
sól
pieprz cayenne
oregano
bazylia
tymianek
słodka papryka


PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki pokrojone w kostkę podgotować tak, aby zaczynały być miękkie. Jeszcze gorące obsypać przyprawami i startą bułką. Przełożyć do naczynia żaroodpornego polanego wcześniej odrobiną oleju. Piec w temp 180°C aż się zarumienią.

ZIEMNIACZKI W ZIOŁACH



Pomysł zaczerpnięty z Jamiego Olivera jednak zmodyfikowany.
SKŁADNIKI


ziemniaki
suszona bazylia
suszone oregano
suszony tymianek
suszony rozmaryn
sól
pieprz
oliwa

PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Wrzucić do zimne, osolonej wody. Poczekać aż zacznie wrzeć i wtedy od razu odcedzić. Ziemniaki zostawić na kilka minut, żeby wyparowała woda. Następnie obsypać je wszystkimi przyprawami i ziołami i wyłożyć na blachę wyłożoną folią aluminiową i posmarowaną oliwą. Z wierzchu ziemniaczki polać odrobiną oliwy. Piec ok. 25 minut w temp 200°C.

KULKI ZIEMNIACZANE


SKŁADNIKI

0,4 kg ziemniaków
1 jajko
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
bułka tarta
olej do smażenia 
 
PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu utrzeć na puree. Dodać pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Dokładnie wymieszać. Z puree ziemniaczanego uformować kulki, które następnie obtoczyć w roztrzepanym jajku a potem bułce tartej. Smażyć kulki w głębokim tłuszczu aż będą złociste. 

KRWAWE ZIEMNIACZKI NIGELLI LAWSON

Przepis pochodzi z programu Nigella Ucztuje Nigelli Lawson.
SKŁADNIKI

4 ziemniaki
3 kulki mozzarella
ketchup


PRZYGOTOWANIE



Rozgrzej piekarnik do 230˚C. Nieobrane ziemniaki ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem a następnie piecz je w piekarniku przez 1h do 1,5h (w zależności od wielkości ziemniaków). Wyjmij ziemniaki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Przekrój je na pół a łyżką wyciągnij ze środka „miąższ”, zostawiając skórki. Do miski z ziemniakami wrzuć pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę i dodaj 2-3 łyżki stołowe ketchupu. Pomieszaj widelcem i włóż z powrotem do skórek. Polej ziemniaka jeszcze raz keczupem i zapiekaj przez około 12-15 minut.

ZIEMNIAKI HASSELBACK NIGELLI

SKŁADNIKI

Na 6 porcji:
18 średnich owalnych ziemniaków, każdy po około 125g lub 36 młodych ziemniaków po ok. 60g każdy
45g masła
5 łyżek oliwy z oliwek
sól morska

PRZYGOTOWANIE



Jeśli używasz większych ziemniaków to rozgrzej piekarnik do 210°C. Aby zapiec młode wystarczy 200°C. Ziemniaki umieszczaj po kolei na drewnianej łyżce (łyżka ma zapobiec przecięciu ziemniaka do końca) i każdego ponacinaj co 3mm. Następnie postaw brytfankę z masłem i oliwą na gazie- podgrzej ją, aż tłuszcz zacznie skwierczeć. Włóż tam ziemniaki- najpierw "do góry nogami" (tj. pociętą stronę na dół), potem je przewróć i polej tłuszczem. Każdego porządnie oprósz solą i wstaw brytfankę do piekarnika. Duże ziemniaki piecz około godziny i 10 minut, próbując, czy są już miękkie w środku (czasem trzeba im dać jeszcze 10 min). Młodym powinno wystarczyć 40 min. Przełóż wszystko na ciepły talerz i podawaj. Nigella proponuje serwować z łososiem w musztardzie i sałatą z surowych buraków. Bardzo często podaje ziemniaki jako danie główne.