09 sierpnia 2012

KOLOROWY SERNIK NA ZIMNO

SKŁADNIKI

4 serki homogenizowane waniliowe (4x150g)

4 galaretki w różnych kolorach (cytrynowa, agrestowa, truskawkowa, pomarańczowa)
woda do przygotowania galaretek

PRZYGOTOWANIE



Pierwszą galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie. Po ostygnięciu, galaretkę, powoli wlewać do serka homogenizowanego i dokładnie wymieszać aby składniki się połączył. Masę wlać na wysmarowaną masłem tortownicę o średnicy 26 cm. Wstawić do lodówki aby stężała. Następne warstwy wykonuje się analogicznie do pierwszej. Z wykonaniem każdej warstwy sernika należy zaczekać aż poprzednia stężeje. 

TARTA Z ŁOSOSIEM, MOZZARELLĄ I POMIDORAMI


Przepis jest autorstwa Pascala z gazetki Lidla.







Czas przygotowania: 15 min
Czas schłodzenia: 20 min 
Czas pieczenia: około 25-30 min


SKŁADNIKI (dla 4 osób)


200g ciasta francuskiego

100ml śmietany 30%
5 jajek
2 pomidory sparzone, zahartowane, bez skórek, bez gniazd, pokrojone w drobną kostkę 
150g łososia wędzonego
0,5 pęczka szczypiorku
2 kulki mozzarelli
odrobina masła
odrobina mąki
sól
pieprz

PRZYGOTOWANIE

Jedną duża formę na tartę albo 4 małe wysmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do 160°C (termoobieg) lub 180°C (góra-dół).
Sparzone, zahartowane,obrane ze skórek i pozbawione gniazd pomidory pokroić w kostkę i ostawić na bok. 
Do miski wbić jajka. Dodać śmietanę, sól, pieprz i wymieszać na jednolitą masę. 
Schłodzone ciasto francuskie rozwałkować cienko na blacie posypanym mąką. Formę wyłożyć ciastem, które dokładnie docisnąć do dna i brzegów formy. Spód ciasta nakłuć widelcem. Za pomocą wałka usunąć wystające brzegi ciasta.
Na cieście ułożyć wachlarz z plasterków łososia i mozzarelli. Posypać szczypiorkiem. Następnie dodać pokrojone w kosteczkę pomidory. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec zalać mieszanką jajeczno-śmietanową. 
Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C (termoobieg) lub 180°C (góra-dół) przez około 20-25 min (aż do całkowitego ścięcia się masy z jajek i śmietany).