03 stycznia 2011

FILETY Z KURCZAKA PIECZONE W ZIOŁACH ANNY OLSON



SKŁADNIKI na 6 osób

2 szklanki dymki, posiekanej
2 ząbki czosnku, posiekanego
3 łyżki świeżego tymianku, posiekanego (zastąpiłam tymianek bazylią)
3 łyżki świeżego oregano, posiekanego
2 łyżeczki soli
4 łyżki oliwy extra vergine
2 łyżki świeżo startego imbiru
1,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
płatki chili lub mielony czerwony pieprz do smaku (opcjonalnie)
6 filetów z kurczaka
sok z limonki do skropienia

PRZYGOTOWANIE


W malakserze zmiksować dymkę, czosnek, tymianek oraz oregano z solą i oliwą. Dodać imbir, ziele angielskie, czarny pieprz, gałkę muszkatołową i ewentualnie chili –  wymieszać. Natrzeć filety ziołową mieszaniną i wstawić do lodówki przynajmniej na 30 min, a najlepiej na cały dzień. Rozgrzać piekarnik do 190°C. Rozłożyć filety na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, obłożyć starannie marynatą pozostałą w naczyniu i piec bez przykrycia ok. 25 min, aż filety będą całkowicie upieczone. Pokroić w plastry i podawać na ciepło.

SAŁATKA A'LA CESAR



SKŁADNIKI

1 podwójna pierś z kurczaka
1/2 główki sałaty lodowej
4 kromki chleba tostowego
5 ząbków czosnku
sok z 1/2 cytryny
4 łyżki starego parmezanu
4-5 łyżek majonezu
olej

PRZYGOTOWANIE

Najlepiej zacząć od dressingu do sałaty, który potrzebuje chwili na tzw. "przegryzienie". Do miseczki przełożyć majonez i wcisnąć sok z 1/2 cytryny. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę i połączyć powstającym dressingiem. Na koniec dodać starty parmezan. Dressing wymieszać i odstawić do lodówki. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą do kurczaka i usmażyć na patelni. Na patelnię wlać olej i wrzucić wyciśnięte 4 ząbki czosnku. Następnie dodać pokrojony w kostkę chleb tostowy i smażyć aż będzie chrupiący. Sałatę porwać na mniejsze kawałki i wrzucić na talerz. Na sałatę wyłożyć kurczaka i grzanki. Przed samym podaniem polać sałatę dressingiem.

SAŁATKA Z GRZANKAMI



SKŁADNIKI

1/2 główki sałaty lodowej
4-6 kromek chleba tostowego
2 pomidory
1 żółta papryka
świeży ogórek
starty parmezan
2 łyżki majonezu

PRZYGOTOWANIE

Chleb tostowy przekroić na pół w poziomie (tak aby z 1 kromki powstały 2 cieniutkie) a następnie w kostkę. Sałatę porwać na kawałki i wrzucić na talerze. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, paprykę i ogórka. Posypać grzankami i starym parmezanem. Tuż przed podaniem na każdy talerz nałożyć po łyżce majonezu.

PENNE Z SOSEM POMIDOROWO-MIĘSNYM


SKŁADNIKI

250g makaronu penne
250g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
puszka pomidorów bez skórki
1 cebula
sól
pieprz
suszone oregano

PRZYGOTOWANIE

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać mięso i usmażyć. Na koniec dodać puszkę pomidorów, suszone oregano, pieprz i sól. Smażyć aż pomidory się rozpadną a sos się zagęści (ok. 10-15 minut).