08 listopada 2011

OKRĄGŁE DROŻDŻÓWKI Z DŻEMEM


Przepis pochodzi z bloga http://mojewypieki.blox.pl


SKŁADNIKI

500g mąki pszennej
21 g suchych drożdży lub 42 g świeżych
2 łyżki miodu
2 jajka
250g mleka
7g soli
75g miękkiego masła
dżem truskawkowy
cynamon

PRZYGOTOWANIE


Zrobić rozczyn: Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i zalać ok 1/4 szklanki letniego mleka. Dodać 2 łyżki mąki, wymieszać, przykryć i odstawić do podwojenia objętości na 25 minut.
Mleko, miód i jajka zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z rozczynem z drożdży, miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką aż podwoi swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie, uformować bułeczki (kule o wadze ok. 60g). Następnie odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do "napuszenia". Szklanką z niedużym dnem odcisnąć w każdej bułeczce głębokie koło, które następnie należy wypełnić dżemem i posypać cynamonem. Bułeczki można posmarować rozbełtanym jajkiem.
Piec około 15-20 minut w 200ºC z termoobiegiem.