27 sierpnia 2010

KURCZAK W PORACH


SKŁADNIKI

2 duże piersi z kurczaka
1duży lub 2 małe słoiczki majonezu kieleckiego
2 pory (bez zielonej części)
sól
pieprz

PRZYGOTOWANIE

Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, posypać solą i pieprzem. Na dnie naczynia żaroodpornego nałożyć trochę majonezu (tak aby pokryć dno). Na to wyłożyć pokrojonego w krążki 1 pora. Następnie ułożyć pokrojone piersi z kurczaka i posypać resztą pora. Wyłożyć resztę majonezu. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez 1 godzinę.

KURCZAK W POMIDORACH

Przepis pochodzi Mojego Gotowania z lutego 2002, s.11
SKŁADNIKI

4 piersi z kurczaka albo mały kurczak
2 marchewki (raczej większe niż mniejsze)
duża cebula
2 zmiażdżone ząbki czosnku
1/2 litra przecieru pomidorowego w kartoniku
pół szklanki wody
płaska łyżka miodu
czubata łyżeczka musztardy
kilka łyżek kwaśnej śmietany
pół albo płaska łyżeczka suszonego oregano
kilka łyżek oleju
sól, pieprz
ew. łyżeczka posiekanego szczypiorku

PRZYGOTOWANIE

Kurczaka podzielić na nie za duże i nie za grube porcje - chodzi o to, żeby nabrały smaku sosu podczas duszenia. Marchew pokroić w słupki, cebulę w grubą kostkę, podsmażyć razem na oleju i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przecier pomidorowy wymieszać z 1/2 szklanki wody, musztardą, miodem i oregano. Kawałki kurczaka zrumienić na patelni, soląc i pieprząc na końcu. Dołożyć do warzyw i zalać sosem pomidorowym, który powinniśmy też posolić i popieprzyć, żeby nie był za mdły.Naczynie żaroodporne przykryć i piec godzinę i 15 minut w temperaturze około 180°C. Można w połowie duszenia odkryć naczynko, żeby sosik nieco zgęstniał. Gotowego kurczaka wyjąć na głęboki półmisek, a do sosu pomidorowego z warzywami dodać śmietanę. Kawałki kurczaka ponownie zalać sosem. Jeśli mamy szczypiorek, posypać nim kurczaka. Bardzo dobrze smakuje z makaronem. Można też podawać to danie z ziemniakami.

PIECZONE UDKA Z KURCZAKA

SKŁADNIKI

pałki z kurczaka
przyprawa do kurczaka
sos sojowy
przyprawa gyros
suszone oregano
suszona bazylia
czosnek
sól
pieprz
oliwa
odrobina rumu Bacardi


PRZYGOTOWANIE

Na noc natrzeć pałki wszystkimi przyprawami. Obłożyć pokrojonymi w plasterki ząbkami czosnku, Na koniec polać odrobiną oliwy i rumu Bacardi. Wstawić do lodówki przykryte folią aluminiową. Następnego dnia piec w piekarniku przez około 1 godz. 10 min. w temp. 180°C (przez pierwsze 30 minut piec pod przykryciem z folii aluminiowej). 

KRUCHE CIASTO Z BUDYNIEM I DŻEMEM


Przepis pochodzi ze strony http://smaczny.wizaz.pl

SKŁADNIKI

400g mąki pszennej
200g masła
50g cukru
2 żółtka
2 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
0,75l mleka
mały słoik dżemu (użyłam domowych powideł śliwkowych)

PRZYGOTOWANIE

Z masła, mąki, cukru i żółtek zagniatamy ciasto i odstawiamy na 20 minut do lodówki. Piec ciasto w blaszce do tarty przez 20 minut w temp. 190°C. Przygotować budyń zmniejszając ilość mleka do 0,75l. Ostudzone ciasto posmarować dżemem a na wierzch wyłożyć ciepły budyń. Gdy ostygnie wstawiamy do lodówki.

UCIERANY PLACEK Z JABŁKAMI


Przepis pochodzi ze strony http://www.smaczny.pl/

SKŁADNIKI

1 szklanka mąki pszennej 
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 
4 jajka 

0,75 szklanki cukru 
1/3 szklanki oleju 
5-7 dużych jabłek 
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 


PRZYGOTOWANIE

Jabłka obrać i pokroić na dość cienkie plastry. Mąkę pszenną połączyć z ziemniaczaną oraz z proszkiem do pieczenia. Ubić mikserem jajka z cukrem, dodać olej, aromat i wciąż miksując po trochu wsypywać mąkę. Ucierać kilka minut, a następnie wrzucić do ciasta połowę jabłek i wymieszać.
Średniej wielkości tortownicę (o średnicy 24-25 cm) wysmarować tłuszczem i napełnić ciastem. Na wierzchu ułożyć resztę jabłek. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C. ok. 45 minut, aż ciasto się zrumieni i zacznie odstawać od ścianek formy. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.

MAZUREK Z BAKALIAMI



SKŁADNIKI

CIASTO

30 dag mąki
10 dag cukru pudru
20 dag masła roślinnego
2 łyżki gęstej śmietany 30%
1 żółtko

POLEWA


Kupuję gotowe polewy czekoladowe. Połowę z białej czekolady a połowę z mlecznej.


WIERZCH


Bakalie: rodzynki, suszone morele, figi, daktyle, suszone śliwki, migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe, suszona żurawina, wiórki kokosowe.


PRZYGOTOWANIE


CIASTO

Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto i włożyć na 2 godz. do lodówki. Po schłodzeniu rozwałkować ciasto na placek grubości 5 mm . Piec ok. 5-10 min w piekarniku rozgrzanym do 220°C, na termoobiegu. Z podanej ilości składników wychodzą 2 mazurki o wielkości 25cmx35cm.

Polewy przygotować wg przepisu na opakowaniu i część wylać na wierzch mazurka. Posypać przygotowanymi wcześniej bakaliami a na koniec polać resztą polewy tworząc esy-floresy.

CIASTO Z ANANASEM I WIÓRKAMI KOKOSOWYMI

Przepis pochodzi z miesięcznika KUCHNIA

SKŁADNIKI

CIASTO1 1/5 szkl.mąki pszennej
2 jaja
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy 16g
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki wody
puszka ananasa 56 dag.

MASA
18-20 dag wiórków kokosowych (2 paczki)
2 jaja
4 łyżki masła
1 niepełna szklanka cukru
1cukier waniliowy 16g


PRZYGOTOWANIE

CIASTO
Jaja zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać po trochu, mieszając 1/2 szklanki wody i przesiana mąkę z proszkiem d.p..Dokładnie zmiksować wszystkie składniki. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 24-26 cm. Piec 25 min, w temp. 180°C. powinno być lekko podpieczone, ale suche w środku.

MASA
Masło roztopić (nie rumienić), dodać cukier, wiórki i ciągle mieszając wlać rozbełtane jaja. Energicznie zamieszać i zagotować (ok. 2-3 min). Na końcu dodać cukier waniliowy.
Na podpieczonym, gorącym cieście równomiernie rozłożyć kawałki ananasa i polać syropem z puszki (1/2 szklanki). Na wierzchu rozłożyć masę kokosową. Wstawić na 15-20 min do piekarnika w temp. 180 °C. Masa powinna się lekko zarumienić.

CIASTO CZEKOLADOWE NIGELLI BEZ MĄKI




SKŁADNIKI

125g miękkiego masła
2 tabliczki gorzkiej czekolady (300g)
175g cukru
6 jajek
otarta skórka z pomarańczy lub cytryny
odrobina likieru Cointreau
400ml śmietanki 30%
2-3 łyżki cukru pudru
trochę gorzkiego kakao lub startej czekolady do posypania

PRZYGOTOWANIE

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Miękkie masło rozpuszczamy w gorącej czekoladzie. 4 białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo 100g cukru. Białka mają być lśniące i sprężyste.
4 żółtka + 2 całe jajka + 75g cukru wymieszać łyżką. Zetrzeć skórę z pomarańczy lub cytryny i dodać odrobinę Cointreau. Następnie do masy jajecznej wlać miksturę czekoladową i wymieszać. Na koniec dodać czubatą łyżkę piany z białek, delikatnie wymieszać i dopiero dodać resztę piany i ponownie wymieszać. Ciasto wlać do tortownicy z dnem wyłożonym pergaminem (średnica 24cm). Piec 35-40 minut w temp. 180°C.
Ciast po upieczeniu opadnie w środku i tak ma być. Wierzch będzie chrupiący a środek miękki. Po ostygnięciu w zapadnięty środek nałożyć ubitą z cukrem pudrem śmietanę. Wierch można posypać gorzkim kakao lub startą czekoladą.

SZARLOTKA MAMY

SKŁADNIKI

CIASTO
3 szklanki mąki
kostka masła
4 żółtka
0,5 szklanki cukru
cukier waniliowy (16g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

BEZA
4 białka
0,75 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

JABŁKA
ok.1-1,5 kg
mogą być antonówki, bojkeny, lansberskie, szara reneta lub cortlandy

PRZYGOTOWANIE

CIASTO
Mąkę, proszek do pieczenia i masło posiekać nożem na stolnicy. Do dobrze posiekanych składników dodać masę z żółtek utartych z cukrem i cukrem waniliowym. Posiekać wszystko i zagnieść ciasto. Odkroić kawałek ciasta (ok. 1/4) i włożyć do zamrażalnika. Resztę ciasta schłodzić przez 30min w lodówce. Po 30 minutach wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i rozłożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Zapiec aż ciasto będzie złociste (temp. 200°C). Następnie na ciasto wyłożyć ugotowane jabłka (doprawione cukrem i cynamonem).

BEZA
Ubić pianę z białek. Gdy będzie już sztywna, powoli dodawać 3/4 szklanki cukru a następnie 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Na pianę zetrzeć na tarce o grubych oczkach kawałek ciasta z zamrażalnika. Całość zapiec w 180°C przez ok.30 min