12 kwietnia 2013

KLUSKI ŚLĄSKIE Z PESTO

Pomysł zaczerpnięty z programu Kuchenne Rewolucje i wypróbowany w restauracji Trattoria Da Tadeusz w Bielsku Białej.




SKŁADNIKI

Kluski
na 2 porcje

8 średnich ziemniaków
mąka ziemniaczana
1 jajko

Pesto

1 krzaczek bazylii
1 duży ząbek czosnku
1/4 szklanki oliwy
60 g startego parmezanu
sól

PRZYGOTOWANIE

Kluski

Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe dokładnie rozdrobnić na puree przeciskając przez praskę albo tłukąc tłuczkiem do ziemniaków. Poczekać aż ziemniaki ostygną. Wtedy należy wyrównać ich powierzchnię i podzielić na 4 części. Jedną część odłożyć na talerzy a w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną (tyle aby wypełnić puste miejsce po ziemniakach). Następnie dodać ziemniaki, jajko i zagnieść ciasto rękami. Formować małe kulki, które należy lekko spłaszczyć w dłoni a na środku zrobić palcem dziurkę. Kluski wrzucić do posolonej wrzącej wody. Po wypłynięciu klusków gotować je jeszcze przez 2 minuty.

Pesto

Czosnek, sól, bazylię i parmezan zmiksować w blenderze. Na koniec dodać oliwę i dokładnie wymieszać.

Kluski podawać polane pesto.



TARTA Z BORÓWKAMI



SKŁADNIKI
Ciasto
0,75 szklanki mąki szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1/4 kostki masła

można tez kupić gotowe kruche ciasto w "rolce"

Masa

250g serka mascarpone
400ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru

borówki

PRZYGOTOWANIE

Ciasto

Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić przez ok. godzinę w lodówce a następnie rozwałkować i przełożyć do formy. Piec przez ok.15-20 min. w temperaturze 175ºC.

Masa

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Następnie ubitą śmietanę dodać do serka mascarpone i dokładnie wymieszać.

Masę przełożyć na ostudzone ciasto. Rozsmarować i posypać borówkami.