25 sierpnia 2010

CIASTO ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ

Przepis pochodzi ze strony:
SKŁADNIKI

4 jaja,
2 szklanki mąki,
1 masło roślinne,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 szklanki cukru,
ok. 1/2 kg śliwek

Na kruszonkę:

50g zimnego masła
50g cukru
100g mąki

PRZYGOTOWANIE
Ubić pianę z cukrem, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i rozpuszczone masło (przestudzone). Wymieszać delikatnie, aż do powstania jednolitej masy.
Dużą formę prostokątną wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wylać masę.
Umyte, przekrojone na połówki śliwki układać na całym cieście grzbietem do dołu.
Przygotować kruszonkę i urywać kawałki ciasta na tak przygotowany placek.
Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 w 180°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz