06 lutego 2012

ANIELSKI PUCH


Przepis pochodzi ze strony http://ciastempachnacy.blox.pl


SKŁADNIKI

8 białek
3/4 szklanki mąki
1 i 1/4 szklanki cukru pudru
trochę soli
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka startej skórki z cytryny

PRZYGOTOWANIE


Mąkę przesiać z 3/4 szklanki cukru pudru. Białka ubić z dodatkiem soli. W trakcie ubijania dodać proszek do pieczenia. Gdy piana będzie niezbyt gęsta, ale puszysta, dodać stopniowo pozostały cukier puder, sok i skórkę cytryny. Całość ubijać aż składniki się połączą. Następnie przy pomocy silikonowej łopatki delikatnie wmieszać do piany mąkę z cukrem. Masę przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką (lub bułką tartą) formy, tzw. "keksówki". Piec w temperaturze 180°C przez ok. 30 minut (termooobieg). Jeśli wierzch zarumieni się zbyt mocno można przykryć formę folią aluminiową.