08 lipca 2011

DROŻDŻOWE PALUCHY Z NUTELLĄ


Przepis pochodzi z bloga http://mojewypieki.blox.pl






SKŁADNIKI
75g margaryny lub masła
250ml mleka
25g świeżych drożdży
70g cukru
50g mąki pszennej
dżem truskawkowy
jajko do posmarowania, roztrzepane z 1 łyżką mleka

PRZYGOTOWANIE

Rozczyn

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i zalać ok 1/4 szklanki letniego mleka. Dodać 2 łyżki mąki, wymieszać, przykryć i odstawić do podwojenia objętości na 25 minut.

Margarynę roztopić, dodać mleko i podgrzać aż całość będzie letnia (nie może być gorąca, gdyż wtedy drożdże nie wyrosną). Do miski wsypać mąkę, cukier, zalać mlekiem z margaryną i wymieszać. Na koniec dodać rozczyn i wyrobić ciasto aż będzie gładkie. Odstawić (przykryte ściereczką) w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1-1,5 godziny. Po wyrośnięciu dobrze wyrobić ciasto aż będzie gładkie. Następnie rozwałkować je na placek o wymiarach 30x50cm. Placek pociąć na prostokąty o wymiarach około 10x15cm. Każdy prostokąt naciąć jak na 2 zdjęciu i zawinąć tak aby powstał "paluch" z ozdobnymi nacięciami na górze (zdjęcie 2 zdjęcie). Ułożyć na blaszce zostawiając spore odstępy. Ostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut. Wyrośnięte paluchy posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym 200ºC przez ok. 10-15 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce.