25 sierpnia 2010

MUFFINY Z TRUSKAWKAMI

MODYFIKACJA MUFFINEK CYTRYNOWYCH 


SKŁADNIKI

3 jajka, oddzielić żółtka od białek
1/2 kostki miękkiego masła (125 g)
3/4 szklanki cukru
1 1/2 szklanka mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
sok z 1 cytryny
skórka starta z 1 cytryny
truskawki


PRZYGOTOWANIE

Ubić żółtka z połową cukru, aż zbieleją. Osobno ubić masło i z resztą cukru na krem, dodać żółtka. Osobno wymieszać mąkę, proszek i sól, dodać masę maślano-żółtkową, skórkę i sok z cytryny, ubić. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanych foremek. Włożyć do muffinek pokrojone truskawki. Piec w 180°C przez 20 min.

Można nie dodawać soku z cytryny ani skórki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz